ECB by mohla podpořit eurozónu levnými úvěry pro banky, říká člen výkonné rady

Benoit Coeuré

Benoit Coeuré Zdroj: Profimedia

Evropská centrální banka
Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem.
3
Fotogalerie

Evropská centrální banka (ECB) by mohla podpořit ekonomiku eurozóny prostřednictvím nové nabídky levných dlouhodobých úvěrů pro komerční banky. Uvedl to člen Výkonné rady ECB Benoit Coeuré. Jeho slova vedla k výraznému posílení akcií bank z eurozóny i k poklesu eura.

ECB na lednovém zasedání podle očekávání ponechala měnovou politiku beze změn. V prosinci ukončila program nákupů dluhopisů, kterým po několik let podporovala hospodářský růst a inflaci v eurozóně. Banka prostřednictvím nákupů dluhopisů napumpovala do ekonomiky nově natištěné peníze v hodnotě 2,6 bilionu eur (zhruba 67 bilionů korun).

Coeuré podle agentury Reuters upozornil, že zpomalení hospodářského růstu v eurozóně je výraznější, než se dosud předpokládalo. Další zasedání ECB se bude konat 7. března a všeobecně se očekává, že banka sníží odhady hospodářského růstu a inflace v eurozóně.

Loni růst ekonomiky eurozóny zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,4 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc snížil odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta.

Eurozóna se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Agentura Fitch Ratings dnes oznámila, že snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na pouhé jedno procento. Dodala také, že ECB by mohla obnovit nákupy dluhopisů. O možnosti obnovení nákupů koncem ledna hovořil i šéf ECB Mario Draghi, v letošním roce je však podle něj takový krok nepravděpodobný.