Ekonomové očekávají propad německé ekonomiky za první čtvrtletí, věští jí horší i celý rok

Obchodování na burze ve Frankfurtu

Obchodování na burze ve Frankfurtu Zdroj: Reuters

Bundestag
Berlín
Prodejna Adidas v Berlíně v čase koronavirové pandemie
Prodejna Adidas v Berlíně v čase koronavirové pandemie
Velké německé firmy koronavirus i díky vládní pomoci překonají. Krachy drobných provozoven ale změní tvář německých měst. Na snímku zavřená prodejna s maškarními pomůckami v městečku Düren v Severním Porýní-Vestfálsku
6
Fotogalerie

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí kvůli dopadům koronavirové krize pravděpodobně klesla o 1,8 procenta, odhadují přední ekonomické instituty. Ve své zprávě také uvedly, že horší bude pro největší ekonomiku v Evropě proti původnímu odhadu i celý rok. Vláda, která ale růst ekonomiky zatím odhaduje na nižší úrovni než instituty, se chystá výhled na letošní rok zlepšit.

Instituty nyní očekávají, že hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce zvýší o 3,7 procenta, což je výrazné zhoršení proti dosavadní prognóze, ve které čekaly růst o 4,7 procenta. Naopak odhad na příští rok instituty zlepšily a nyní očekávají růst HDP o 3,9 procenta. Dosud čekaly 2,7 procenta.

Německá ekonomika se vrací k růstu po loňském propadu, který činil 4,9 procenta. K zotavení přispějí podle analytiků výdaje domácností, zejména až odezní dopady pandemie. Německá ekonomika je závislá na vývozu, Německo je i hlavním obchodním partnerem České republiky.

Vláda na letošní rok zatím podle své lednové prognózy počítá s růstem HDP o tři procenta a očekává, že na úroveň před pandemií se hospodářství vrátí v polovině příštího roku. Ministerstvo hospodářství poznamenalo, že vývoj ukazuje na zrychlení růstu ve druhé části roku a že k celkové důvěře přispívá postupující očkování proti COVIDU-19.

"V letošním roce nejenže budeme schopni zastavit hospodářský propad, můžeme jej i zvrátit a příští rok získat zpět naši sílu," řekl dnes ministr hospodářství Peter Altmeier. Optimističtější výhled německé vlády chce ministr předložit 27. dubna, uvedla agentura Reuters.

Německo se těžce potýká s třetí vlnou epidemie a kancléřka Angela Merkelová usiluje o další zpřísnění protikoronavirových opatření v nejvíce zasažených oblastech. Instituty neočekávají, že vláda omezení zmírní dříve než v polovině druhého čtvrtletí. Určitá omezení podle nich zůstanou v platnosti asi až do konce třetího čtvrtletí.

Výhled vývoje ekonomiky pro ministerstvo hospodářství dvakrát ročně připravují instituty DIW, Ifo, IfW, IWH a RWI. Výhled pomáhá vládě sestavovat její vlastní prognózy a plánování rozpočtu.