Evropská banka HSBC expanduje do zámoří, zaměřuje se na chudší klientelu

HSBC

HSBC Zdroj: reuters

HSBC
HSBC
HSBC
4
Fotogalerie

Americká součást britské bankovní společnosti HSBC Holdings hodlá zhruba o čtvrtinu rozšířit síť svých poboček ve Spojených státech. V pondělí otevřela pobočku v kalifornském Cupertinu, kde sídlí například společnost Apple. Skoro polovina poboček se ale zaměří na lidi s nižšími příjmy, uvedla agentura Reuters.

Největší evropský poskytovatel úvěrů z hlediska objemu aktiv plánuje širší strategický posun ve snaze zlepšit výsledky v USA v době, kdy řada bank po celém světě snižuje výdaje.

HSBC přes 80 procent zisku generuje v Asii. Minulý měsíc banka zveřejnila plán zvýšit na tomto světadílu počet zaměstnanců v maloobchodní správě aktiv o 300 lidí do konce letošního roku.

V rámci rozšiřování sítě v USA se chystá HSBC otevřít až 50 poboček a najmout více než 300 zaměstnanců. Podle webových stránek má americká součást HSBC asi 220 poboček v deseti státech, expanzi chystá v současných i nových lokalitách.

Na 40 procent nových poboček se v USA zaměří na obyvatelstvo s nízkými až středními příjmy. Otevírat se začnou už v létě.

Banka HSBC se snaží zlepšit podnikání v USA, kde má už roky neuspokojivé výsledky. Součástí plánu je prosadit se v oblasti kreditních karet a osobních půjček, kde bojuje se silně zavedenou domácí konkurencí. Její hospodaření v USA je z části poznamenáno dopady hypoteční krize z let 2007 až 2008, poznamenal Reuters.

Akcie banky v pondělí na londýnské burze zpevňovaly. Před koncem obchodování přidávaly asi 0,9 procenta, zatímco hlavní index FTSE 100 měl k dobru asi 0,2 procenta.