Přátelství na Facebooku s notorickými dlužníky vás může připravit o úvěr

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia

To, zda dostanete novou půjčku, se už neodvíjí pouze od vaší platební schopnosti a minulých úvěrů. Novým trendem je analýza působení případného klienta na sociálních sítích. Jinými slovy, pokud máte mezi přáteli na Facebooku hodně dlužníků, je možné, že budou mít na vnímání vaší solventnosti a důvěryhodnosti výrazný vliv.

Podle serveru CNN přišli poskytovatelé půjček na další nástroj, jak odhalit solventnost lidí, kteří dosud žádnou půjčku neměli. Experti z úvěrové společnosti Lenddo se soustředí na to, zda na Facebooku mezi svými přáteli nemáte někoho, kdo jim nesplácí podle plánu. Pokud ano, sjednání půjčky bude pro vás problém. Navíc pokud jste s dlužníkem často v kontaktu, vaše pozice je o to horší.

Prověrka českých neplatičů

Údaje na Facebooku využívá také německá společnost Kreditech, která má pobočku i v Praze. Firma zvolila sofistikovanější způsob než Lenddo - eviduje až několik tisíc stop, které uživatel na internetu „zanechává“. Kromě Facebooku kontroluje také další sociální sítě.

Obecně sociální sítě využívá zatím zanedbatelné množství firem zprostředkovávajích úvěry. Zmiňovaná společnost Lenddo například působí jen na Filipínách, v Kolumbii a Mexiku. Současné technologie ale nahrávají rozšíření do celého světa, předpovídá CNN.