Revolut bude mít svou banku i v Česku. Do budoucna poskytne kreditní karty i úvěry

Revolut karta

Revolut karta Zdroj: Profimedia.cz

Revolut v Česku rozšiřuje své služby. Podle webu Czechcrunch.cz bude mít v tuzemsku vlastní banku, takzvanou Revolut Bank. Využije tak svou specializovanou evropskou bankovní licenci i v České republice. Ta zajišťuje, že vklady klientů jsou chráněny do výše 100 tisíc eur, což je zhruba 2,6 milionu korun. Přechod k Revolut Bank by navíc měl klientům trvat pouhých pár minut. 

„Spuštění banky v Česku poskytne našim zákazníkům vyšší míru bezpečnosti a důvěry a umožní nám v blízké budoucnosti uvést na trh mnoho dalších nových produktů a služeb,“ říká Nikolaj Storonskij, výkonný ředitel a spoluzakladatel Revolutu. V budoucnu by měl Revolut nabídnout i kreditky a další úvěrové produkty, ale zatím není jasné kdy přesně. 

Tento britský fintechový startup, který je v Česku stále více oblíbený, je aktuálně podpořen investicí ve výši 800 milionů dolarů, která jeho hodnotu vystřelila na 33 miliardy dolarů (718 miliard korun). Celkově má na českém trhu už přes 300 tisíc klientů, z nichž se třetina na platformě zaregistrovala letos.

Revolut se stal nejcennější britskou fintechovou firmou a zároveň je druhým největším evropským fintechových jednorožcem, tedy start-upem, jehož hodnota přesáhne miliardu dolarů. První pozici drží švédský poskytovatel finančních služeb Klarna.

Společnost vznikla v roce 2015 a od té doby přitáhla přes 16 milionů klientů, kterým umožňuje obchodovat na burze a nabízí jim dále mimo jiné směnu deviz a debetní karty. Firma se sídlem v Londýně získala zákazníky výhodnějšími kurzy při směně měn, než jaké nabízejí banky, a dalšími produkty včetně investic do kryptoměn.

Rychlý růst se zatím nepromítl do ziskovosti. V posledním finančním roce start-up své roční ztráty zdvojnásobil vlivem investic do kontroly rizik. Revolut v posledních letech zrychlil svou globální expanzi a pronikl na trhy, jako jsou Spojené státy, Austrálie a Japonsko. Na český trh vstoupil v květnu 2018.

Získané investice Revolut použije především na vývoj produktů a na marketing v zemích, do kterých expanduje, zejména v USA a Indii, řekl novinářům finanční ředitel Mikko Salovaara. Získání finančních prostředků podle něj neovlivní harmonogram případného vstupu Revolutu na burzu."Myslíme si, že nakonec budeme veřejně obchodovanou společností, ale nemáme žádné bezprostřední plány na vstup na burzu," uvedl Salovaara.

Nové kolo financování podpořil britský ministr financí Rishi Sunak, který chce v zemi rozvíjet finančně technologické odvětví, aby tak pomohl udržet konkurenceschopnost tamního finančního sektoru po brexitu."Chceme vidět ještě více skvělých britských fintechových úspěchů, jako je Revolut," řekl Sunak.

Video placeholde
Co je kryptoměna Dogecoin? • Videohub