Ruské soukromé banky jsou vítězi krize. Nepřímo jim pomohly sankce

Ruské rubly

Ruské rubly Zdroj: http://www.background-free.com/

Soukromým bankám v Rusku se i v době ekonomického propadu tamní ekonomiky mimořádně daří. Státní podniky totiž shání dolary na stále náročnější splácení svých devizových závazků, jenže velké státní banky jako VTB nebo Sberbank mají kvůli sankcím omezený přístup na zahraniční kapitálové trhy. Jejich úlohu tak přebírají dosud méně významné finanční ústavy.

Ještě před pár lety byly banky FK Otkritie, Promsvjazbanka, Moskevská kreditní banka a B&N v porovnání se státními bankami nevýznamné.

„Soukromé banky se derou do popředí. Dříve musely stát při půjčování velkým průmyslovým koncernům stranou, přednost měli finanční giganti ve vlastnictví státu. Situace se ale mění,“ uvedl podle agentury Reuters Chris Weafer z konzultantské společnosti Macro Advisory.

Přečtěte si:

Firmy jako Rosněf či LukOil totiž potřebují dolary – dříve si je půjčovaly na svou expanzi, nyní ke splácení devizového dluhu. A právě americké měny se kvůli sankcím státním bankám na rozdíl od privátní konkurence příliš nedostává, přestože ruská vláda letos přišla s programem masivní rekapitalizace finančního sektoru ve výši 800 miliard rublů.

Ten nakonec menším ústavům významně pomáhá. Otkritie tak letos už skoro ztrojnásobila svá aktiva na 2,7 bilionu rublů (41,3 miliard dolarů), Prosmvjazbanka je navýšila o třetinu na bilion rublů (15,2 miliardy dolarů), Moskevská kreditní banka o 60 procent na 760 miliard rublů (11,5 miliardy dolarů) a z této čtveřice nejmenší B&N banka svá aktiva zdvojnásobila na 571 miliard rublů (8,7 miliardy dolarů), cituje agentura Reuters údaje společnosti Fitch Rating.

Své nové postavení a možnosti chtějí uvedené podniky využít nejen ke zmíněnému financování státních firem, ale i k vlastní expanzi. Promsvjazbanka se tento měsíc dohodla na převzetí konkurenční Vozroždenije a akcionáři B&N kupují MDM Banku.

Poslední zhasne. Rusko opouštějí zahraniční firmy i domácí podnikatelé