Šéf tuzemské Raiffeisenbank Igor Vida vyvrací fámy o problémech banky

Igor Vida, generální ředitel Raiffeisenbank

Igor Vida, generální ředitel Raiffeisenbank Zdroj: E15 Dominik Kučera

Konflikt na Ukrajině provází šíření mnoha falešných a podvodných zpráv.
Dezinformátoři v posledních dnech například šířily nepravdivou zprávu, že tuzemská Raiffeisenbank krachuje.
3
Fotogalerie

Současný válečný konflikt na Ukrajině provází šíření mnoha falešných a podvodných zpráv, které do digitálního prostoru účelově vypouštějí ruští dezinformátoři. Jednou z jejich obětí se v posledních dnech stala například společnost Raiffeisenbank. Proti internetovým fake news se nedávno důrazně ohradil generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Igor Vida.      

„Raiffeisenbank už brzy zkrachuje. Říkal to můj bratranec, který tam pracuje,“ takové a další podobné zprávy se tento týden běžně objevovaly na českém internetu. Některé další útočily i na jiné tuzemské finanční domy. K těmto spekulacím se nyní vyjádřil na sociální síti Linkedin samotný šéf Raiffeisenbanky Igor Vida.   

„Jsme česká banka vlastněná rakouskými akcionáři, podnikáme výhradně podle českých pravidel stanovených Českou národní bankou a jsme v top kondici,“ uvedl Vida. Podle ředitele banky je v Rusku a na Ukrajině realizováno méně než jedno procento z veškerého objemu obchodů, které Raiffeisenbank uskutečňuje. Žádné ekonomické potíže tudíž v souvislosti s probíhající válkou společnost nepociťuje. 

Připomněl také, že Raiffeisenbank se aktivně zapojila do pomoci Ukrajině, což může být jednou z příčin, proč se ruští dezinformátoři zaměřili právě na ni. „Přes Člověka v tísni jsme na Ukrajinu poslali deset milionů korun, dalších 4,7 milionu korun věnují zaměstnanci vyhlášením #denproukrajinu a od 24. února vracíme klientům poplatky za všechny jejich platby na Ukrajinu,“ vypočítává Vida. 

Na nebezpečí ze strany ruské propagandy tento týden upozornil třeba i podnikatel a manažer s dlouholetou praxí v oblasti finančnictví a médií Petr Stuchlík. „Jsme zataženi do hybridní války víc, než si myslíme,“ uvedl Stuchlík v komentáři pro Seznam Zprávy

Dezinformacím čelí rovněž obyvatelé Ruské federace. Zpravodajka deníku The New York Times Valerie Hopkinsová, která je aktuálně na Ukrajině, píše, že se setkala s mnoha Ukrajinci, jejichž přátelé a příbuzní v Rusku vůbec nevěří, že by se válka opravdu odehrávala.