Vláda schválila whistleblowing. Zatím jen pro bankéře

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: ctk

Na zákoně chránícím lidi, kteří ohlásí korupci, se zatím tuzemští politici neshodli. Přesto podobní lidé ochranu dostanou. Bude se ovšem týkat jen těch, kdo pracují v bankách a jiných finančních institucích. V rámci novely, kterou minulý týden schválila vláda, se totiž ve finačních institucích povinně zavádí nový mechanismus ochrany oznamovatelů nekalých praktik.

Na základě ustanovení budou moci bankéři interně hlásit porušení zákonů prostřednictvím nezávislého a samostatného komunikačního kanálu, který musí banky zřídit. Na vše bude dohlížet Česká národní banka (ČNB). „Pro zajištění efektivního fungování tohoto mechanismu je navíc v zákoně zakotveno zmocnění pro ČNB vydat vyhlášku, kterou vymezí konkrétní požadavky, jež jsou kladeny na banky při zajištění této povinnosti,“ sděluje důvodová zpráva zákona.

„Whistleblowing bude povinnou součástí řídicího a kontrolního systému dotčených bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry,“ vypočítává mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Většina velkých hráčů na trhu už nějaký systém oznamování nekalostí má. Jaroslav Jakš z útvaru Prevence praní peněz a podvodů ČSOB říká: „Není to pro nás významná změna. Využíváme systém oznamování neetické, trestné a podvodné činnost už několik let. Tento proces umožňuje zaměstnancům podat oznámení bez obav z odhalení prostřednictvím diskrétního kanálu.“

V Komerční bance zase mají zřízenou zvláštní e-mailovou schránku k etickému kodexu, kam se mohou zaměstnanci obrátit s informacemi o možném porušení předpisů či neetických praktikách. V UniCredit mají rovněž interní pravidla oznamování nekalých praktik. A Marek Pšeničný z České spořitelny upozorňuje na speciální bankovní pozici: „Tuto funkci v České spořitelně zčásti již plní institut interního ombudsmana, na kterého se mohou zaměstnanci obracet i s těmi nejcitlivějšími otázkami bez obav z toho, že by za to byli perzekvováni.“

Nyní záleží, jak rychle zákon vycházející z evropské směrnice schválí parlament. S přechodnou dobou pro závádění ochrany whistleblowerů se nepočítá. „Požadavky na whistleblowing budou platit ode dne účinnosti daného zákona,“ dodává Zimmermann.