Potvrzeno. Antimonopolní úřad nemá se vstupem CITIC do CEFC problém

CITIC Group

CITIC Group Zdroj: reuters

CEFC
CEFC
Evropské sídlo CEFC v budově bývalé Živnobanky
4
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dospěl k závěru, že vstup čínské společnosti CITIC Group do CEFC Group Europe nebude mít vliv na hospodářskou soutěž v Česku. Jejich činnost se nepřekrývá, úřad proto spojení povolil, uvedl ÚOHS na svém webu. O tom, že úřad vstup povolil, ČTK s odvoláním na dobře informovaný zdroj psala už v pátek. Instituce ale své rozhodnutí oficiálně potvrdila dnes.

Čínská CEFC vlastní podíly v několika českých firmách, například v Pivovarech Lobkowicz, v pražské fotbalové Slavii či aeroliniích Travel Service. Snaha o odkup společnosti CEFC Europe přišla poté, co skupina J&T postoupila pohledávky vůči ní společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC. Je čínským státním konglomerátem a má v CEFC Europe podíl 49 procent, patří mezi největší firmy na světě. Podle žebříčku Global Fortune 500 má obrat v přepočtu kolem 730 miliard korun a spravuje aktiva v hodnotě 930 miliard dolarů (20 bilionů korun).

ÚOHS dříve uvedl, že společnost CITIC požádala o posouzení převzetí prostřednictvím společnosti Hengxin Enterprises Limited registrované na Britských panenských ostrovech. Vedle CEFC Europe má získat i podíl ve firmě Lapasan. "K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti hutnictví a metalurgie, pivovarnictví, provozování hotelů, provozování sportovního klubu, pronájmu nemovitostí a výroby hliníkových kol a hliníkových odlitků pro automobilový průmysl," uvedl ÚOHS.

Kromě zmíněných firem vlastní CEFC podíly ještě v cestovní agentuře Invia.cz, ovládá strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, vlastní stadion Slavie v Edenu. Dále je vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V Česku spravuje aktiva přes 38 miliard korun a do Česka ji přivedl bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Čínská mateřská společnost si Česko vybrala jako místo pro expanzi do Evropy.

CITIC Group byla založena v roce 1979 jako první čínská investiční společnost s cílem přilákat zahraniční kapitál, představit moderní technologie a zavádět nejnovější mezinárodní postupy do fungování a řízení podniků. Je hlavním sponzorem čínské fotbalové Superligy. Své aktivity rozvíjí ve více než stovce zemí světa.