Z pomoci se stal finanční škraloup. Banky nechtějí půjčovat těm, kdo žádali odklad splátek

Z odkladu splátek hypotéky se může stát problém.

Z odkladu splátek hypotéky se může stát problém. Zdroj: Tomeš Michael / E15

Oficiálně zápis do bankovního registru o odkladu nemá mít negativní charakter. Ve skutečnosti ale podle zjištění deníku E15 může sehrát roli při posuzování rizikovosti klienta.(ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Odklad splátek hypotéky či jiného úvěru kvůli pandemii koronaviru může lidem a firmám nečekaně zkomplikovat život. Oficiálně zápis do bankovního registru o odkladu nemá mít negativní charakter. Ve skutečnosti ale podle zjištění deníku E15 může sehrát roli při posuzování rizikovosti klienta.

„V březnu jsem přišel o rozjednané obchody. Žena byla ze dne na den s příjmy rovněž na nule. Přestože jsme nějakou hotovost na účtech měli, požádali jsme o odklad hypotéky, protože jsme netušili, jak to celé bude dlouho trvat,“ líčí svůj příběh podnikatel, jehož totožnost deník E15 zná, ale nepřál si uvést své pravé jméno. Pro účely článku mu budeme říkat Petr Dvořák.

Zlom nastal v okamžiku, když si Dvořákova společnost s ručením omezeným potřebovala vzít úvěr na auto u stejné bankovní skupiny, na jejichž účtech měl Dvořák finanční rezervu. „S našimi splátkami jsme nikdy nebyli ani den v prodlení. Přesto mi zavolali, že jsem v bankovním registru kvůli odkladu hypotéky, tudíž jsem riziková skupina a nikdo teď nepůjčí ani mojí firmě,“ doplnil podnikatel. 

Takováto situace přitom podle původního scénáře neměla nastat. „Přerušení splácení úvěru nepovede k negativnímu zápisu v registrech. Lidé se tedy nemusejí obávat, že by jim do budoucna komplikovalo případné další žádosti o úvěry,“ ujišťovala 1. dubna ministryně financí Alena Schillerová (ANO). 

Ministerstvo financí tvrdí, že to odpovídá i aktuální praxi. „Pokud již je informace o využití moratoria sdílena, musí nést příznak, že se jedná o zákonné moratorium a s takto označenou informací nelze zacházet jako s informací negativní. To znamená, že posuzuje-li se schopnost úvěrovaného splácet dluh nebo posuzuje-li se riziko nesplacení takového dluhu ze strany dlužníka, k informaci označené výše uvedeným příznakem se nepřihlíží,“ sdělil Zdeněk Vojtěch z tiskového odboru úřadu. 

Případ Petra Dvořáka však ukazuje, že skutečnost je složitější. Mimo záznam potvrdil relevanci zápisu o odkladu pro posuzování bonity klienta i zástupce jedné z největších bank. Rovněž některé leasingové společnosti uvádějí, že nad zápisem o odkladu nezavřou oči.  

„Situace, kdy na jedné straně zákazník potřebuje odložit splácení svého dosavadního financování a na straně druhé potřebuje poskytnout financování nové, jdou proti sobě. Takže takové situace nebudou většinou z pohledu posuzování kreditního rizika na naší straně preferovány,“ uvedl mluvčí ČSOB Leasing Petr Neuvirth. Další leasingové společnosti, jako je UniCredit Leasing nebo Volkswagen Financial Services, sdělily, že žádosti klientů s odkladem hypoték vždy posuzují individuálně.  

Do konce prvního květnového týdne banky na základě zákona o odkladu splátek vyřídily 80 tisíc žádostí o odklad splácení úvěrů. Banky navíc ještě před platností zákona o úvěrovém moratoriu obdržely 230 tisíc žádostí o odklad. Drtivou většinu z nich podle České bankovní asociace odložily.