J&T Banka upsala rekordní počet dluhopisových emisí

JT banka, Česko

JT banka, Česko Zdroj: www.jtbank.cz

Bankovní dům J&T Banka v minulém roce upsal rekordní počet dluhopisových emisí, což podpořilo hospodaření banky. Ta v minulém roce dosáhla čistého zisku ve výši 2,08 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o pět procent.

„Zejména uvedení dluhopisových emisí a směnkových programů přispělo k dosaženému zisku. V roce 2018 uvedla banka na trh čtyřiadvacet emisí v celkové nominální hodnotě přes čtyřicet miliard korun, přičemž reálně upsaný objem činil 37,20 miliard korun,“ dodává mluvčí banky Monika Veselá s tím, že „banka tak potvrdila roli největšího aranžéra korporátních dluhopisů v České a Slovenské republice.“

V minulém roce se banka podílela na umístění dluhopisů loterijního kolosu Sazka Group miliardáře Karla Komárka, Finep Hloubětín nebo Tatry Mountain Resorts. Letos pak zprostředkovala J&T Banka úpisy dluhopisů společnosti Rohlik.cz Finance podnikatele Tomáše Čupra.

Zprostředkování emise bondů se odrazilo na růstu výnosů z poplatků, když konkrétně čistý zisk z poplatků a provizí se meziročně zvýší o čtyřicet procent na více než 1,59 miliardy korun. Bilanční suma banky dosáhla ke konci loňského roku 150,1 miliardy korun.

Objem poskytnutých úvěrů mírně vzrostl o 3,5 procenta a dostal se na 71,6 miliardy korun. Klientské vklady se pak razantně zvýšily o téměř třicet procent na 119 miliard. J&T Banka patří do finanční skupiny J&T, kterou kontrolují rodiny Tkáčů a Jakabovičů.