Inflace eurozóny nečekaně zpomalila, ceny energií nerostou vůbec

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Meziroční inflace v eurozóně po mírném listopadovém zotavení minulý měsíc překvapivě opět zpomalila. Umocňuje to obavy z deflace a rizik, jimž čelí křehké ekonomické zotavení bloku jednotné měny.

Statistický úřad Eurostat v předběžném odhadu uvedl, že index spotřebitelských cen v prosinci stoupl o 0,8 procenta po růstu o 0,9 procenta za listopad. Analytici očekávali stagnaci inflace na listopadové hodnotě.

V říjnu inflace v eurozóně sklouzla na čtyřleté dno 0,7 procenta a Evropská centrální banka ve snaze odvrátit riziko deflace na začátku listopadu snížila hlavní úrokovou sazbu na nové rekordní dno 0,25 procenta.

Nejvíce inflaci zpomalují ceny energií, které v prosinci vůbec nerostly. Jen o 0,2 procenta stouply ceny průmyslových výrobků. O 1,8 procenta naopak zdražily potraviny, alkohol a tabákové výrobky.

Prezident ECB Mario Draghi minulý týden uvedl, že nevidí žádné známky příchodu deflace. Eurozóna proto podle něj nepotřebuje další snižování úrokové sazby. Dodal ovšem, že by bylo vhodné, aby inflace dlouhodobě neuvázla pod jedním procentem.

Inflace v Eurozóně, EU a vybraných zemíchInflace v Eurozóně, EU a vybraných zemíchInflace v Eurozóně, EU a vybraných zemích | EurostatZdroj: Eurostat