Inflace je nejpomalejší za tři roky. Intervence ČNB prý přesto nehrozí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Rasch

Inflace v září zpomalila na jedno procento, proti srpnu klesla o 0,4 procenta. Podle Českého statistického úřadu za to mohou klesající ceny dovolených na konci sezony. Spotřebitelské ceny rostly nejpomaleji od března 2010.

Ceny dovolených v září spadly o 13,4 procenta, stejně jako v minulých měsících výrazně zlevňují telekomunikační služby. O 5,6 procenta zlevnila i zelenina, klesly i ceny dalších potravin.

Celkově ale ceny potravin rostou, zdražovaly i oděvy a obuv. „Nebýt cen potravin, Česko by bylo na hranici deflace,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub. V souvislosti se začátkem školního roku se zvedly i některé poplatky v mateřských a základních školách. Zdražily také vysokoškolské koleje.

“Inflace rozhodně není a nebude problémem ČR. Spíše naopak. Slabá domácí poptávka drží růst cen na uzdě a inflační tlaky nejsou kromě některých výrob téměř vidět. Nízká poptávka dokonce u řady spotřebního zboží tlačí ceny dolů. Příkladem jsou třeba elektrické spotřebiče,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj se inflace přiblížila dolní hranici, kterou je Česká národní banka ochotná tolerovat.

Inflace bude klesat i v dalších měsících, předpokládá Dufek, na začátku příštího roku by ji měl dále snížit očekávaný pokles cen silové elektřiny. Úrokové sazby ČNB tak nejspíš nadále zůstanou na rekordním minimu.

Intervence ČNB podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské nyní přesto nehrozí. „Díky potvrzujícímu se oživení ekonomiky není nutnost přímých intervencí tak intenzivní, jako kdyby k oživení nedocházelo. Zatím stále předpokládáme, že ČNB na devizový trh nevstoupí,“ uvedla. „Pokud nenastane reálná hrozba deflace, tak ČNB k intervencím nepřistoupí,“ myslí si i ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Inflace v mezinárodním srovnání (rok 2005=100 procent)Inflace v mezinárodním srovnání (rok 2005=100 procent)Inflace v mezinárodním srovnání (rok 2005=100 procent) | Eurostat