Inflace v Británii klesla na nulu, je nejnižší od roku 1989

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka

Londýnský mrakodrap 30 St Mary Axe alias Okurka Zdroj: Harshil Shah, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Míra inflace v Británii klesla v únoru na rekordní minimum kvůli nižším cenám potravin a počítačů. V meziročním srovnání zůstaly spotřebitelské ceny beze změny, když v lednu vzrostly o 0,3 procenta, uvedl dnes britský statistický úřad.

Inflace je nyní nejnižší od roku 1989, kdy jsou k dispozici srovnatelné záznamy. Podle neoficiálních odhadů statistiků je údaj možná nejnižší od roku 1960.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru snížení inflace na 0,1 procenta. Očištěná inflace, která nezahrnuje ceny energií, potravin, alkoholu a tabáku, zpomalila v únoru na 1,2 procenta z lednových 1,4 procenta.

Ekonomové očekávají deflaci

Ekonomové se domnívají, že ekonomika by v příštích měsících mohla zaznamenat deflaci, tedy pokles spotřebitelských cen. Před deflací již varovala i britská centrální banka. Důvodem je hlavně pokles cen energií.

Většina ekonomů se však domnívá, že deflace by Británii neměla ohrozit tak jako eurozónu, protože spotřebitelská poptávka by i v případě deflace měla zůstat silná díky vysoké zaměstnanosti a zvyšování mezd.

Hluboko pod cílem centrální banky

Inflace se nyní nachází hluboko pod dvouprocentním cílem centrální banky. Její další pokles by mohl banku přimět k odkladu zvýšení základní úrokové sazby z rekordního minima 0,5 procenta.

Šéf britské centrální banky Mark Carney již dříve předpověděl, že inflace by se v příštích měsících mohla dostat do záporného pásma. Vyjádřil však přesvědčení, že nízká inflace bude krátkodobým jevem, který podpoří spotřebitelské výdaje.

Britská ekonomika poroste nad očekávání, vláda chce zmírnit škrty
Britská ekonomika poroste letos a příští rok mírně rychleji, než se dosud odhadovalo, a její oživení je pevně zakotvené, řekl ministr financí George Osborne. Ministr také při předkládání rozpočtu na příští fiskální rok oznámil, že v příštích letech zmírní úspory, takže rozpočtový přebytek bude na konci desetiletí výrazně nižší, než ještě nedávno plánoval. Osborneovo rozpočtové vystoupení bylo poslední před parlamentními volbami, které se v Británii konají 7. května.