Na „supí“ obchody mohou investoři zapomenout. Dlužníci budou až do poloviny roku 2021 hájeni

Supí obchody, neboli prodeje firem v potížích, se podle expertů rozjedou ve druhé polovině příštího roku.

Supí obchody, neboli prodeje firem v potížích, se podle expertů rozjedou ve druhé polovině příštího roku. Zdroj: Profimedia

Na supí obchody mohou investoři zapomenout. Dlužníci budou do poloviny roku hájeni.
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Prodeje firem v potížích a likvidace jejich majetku, které se občas nazývají jako supí obchody, se rozjedou podle expertů až v druhé polovině příštího roku. Až koncem června příštího roku totiž skončí možnost dlužníků požádat o mimořádné moratorium a zároveň do té doby dlužníci na sebe nemusejí podat insolvenční návrh.

Insolvenční řešení je tak na dlouhou dobu prakticky mimo hru. „Majitelé si blízkost insolvenčního scénáře bohužel nepřipouští. Tento efekt je nešťastný,“ komentuje vládní opatření seniorní advokát Deloitte Legal Tomáš Brožek a dodává: „Řízená a včasná insolvence totiž může být v mnoha ohledech výhodná pro všechny zúčastněné. Pokud se s ní však otálí, stejně nakonec přijde, jen s mnohem horším dopadem.“

Firmy se na insolvence nepřipravují ani podle partnera poradenské firmy PwC a experta na restrukturalizace Petra Smutného. „Je to reakce na znovuzavedení či prodloužení moratoria, které celkově považujeme za krok zpět. Je škoda, že se neprosadila nutnost souhlasu věřitelů s moratoriem nebo podmínka insolvenčních testů při vstupu do moratoria,“ upozorňuje Smutný.

Insolvenční test určuje, zda je firma vůbec schopná dostát svým závazkům. Dělá se například, když společnost vyplácí dividendu nebo prodává nějakou svou část v podobě závodu či nemovitosti. I po těchto operacích by firma měla být totiž schopná splatit dluhy.

Vlna insolvencí se tak odkládá, přestože už nyní je jasné, že řada firem v zasažených odvětvích, jako jsou hotely, restaurace nebo například firmy podnikající v cestovním ruchu, nepřežije. „Největší nárůst lze očekávat spíše v druhé polovině příštího roku. Dne 30. června 2021 totiž končí lhůta, po kterou mohou dlužníci podávat návrhy na vyhlášení mimořádného moratoria, což je takzvaná poslední šance pro podnikání dlužníka,“ uvádí advokát Eversheds Sutherland Tomáš Jelínek. Podle Brožka je pravděpodobné, že se „řešení problémů firem přesune z roku 2020 do druhé poloviny roku 2021“.

Na druhou stranu se však insolvence zcela nezastaví ani na začátku příštího roku. „Vzhledem k pokračující možnosti podávání věřitelských návrhů na bankrot a vzhledem k očekávanému negativnímu vlivu aktuálních vládních opatření na řadu sektorů ale můžeme v příštím půlroce očekávat vyšší počet insolvenčních návrhů,“ říká analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková s tím, že se zpožděním se pak zvýší počty bankrotů.

Celkově ale nehodnotí experti nastavení moratorií jako vhodná. „Na dlouhou dobu situaci zakonzervují, problém se prohloubí a šance věřitelů na získání významné části hodnoty pohledávek bude nižší,“ zdůrazňuje Smutný.

Na úskalí prodlouženého moratoria upozorňuje rovněž Brožek: „Jakmile se situace zlepší a stát „vypne“ veškerá ochranná opatření, bude již velmi těžké získat ztracený čas na přípravu smysluplného řešení.“

Nicméně již v současnosti přibývá návrhů na insolvenci firem. V říjnu bylo podle analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau podáno 109 návrhů na bankrot obchodních společností, což je tříleté maximum. Naopak vyhlášeno bylo jen 37 bankrotů. 

Krize se pak podle Jelínka dotkla nejvíce sektorů, jako je letecká, námořní nebo železniční doprava, automobilový průmysl, maloobchod a služby, včetně hotelnictví, pohostinství a cestovního ruchu. V těchto oblastech lze proto očekávat největší počty krachů.