Lednovou inflaci zachránilo zdražení alkoholu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tereza Zavadilova

Na rozdíl od očekávaní analytiků si spotřebitelské ceny v lednu udržely alespoň nějaký růst. Zatímco na pokles inflace tlačily hlavně ceny pohonných hmot, vstupu do deflace zabránilo především zdražení alkoholu.

Inflace stoupla meziročně stejně jako v prosinci o 0,1 procenta. Meziměsíčně pak stoupla rovněž o 0,1 procenta. „Očekávání, že výrazné zlevnění pohonných hmot zatlačí inflaci do mínusu, se nenaplnila. Důvodem, proč inflace zůstala kladná, bylo výrazné a námi rozhodně nečekané zdražení alkoholu. S nadsázkou se tak dá říct, že alkohol zachránil ČR před deflací,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Největší vliv na zvyšování meziroční cenové hladiny měly v lednu ceny bydlení. Dále to byly ceny alkoholu a tabáku. Naopak na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v dopravě, potravin a nealkoholických nápojů, zdraví. Především ceny pohonných hmot meziročně klesly v lednu o 13,9 procenta, zatímco v prosinci to byl pokles jen o šest procent.

Tempo růstu spotřebitelských cenTempo růstu spotřebitelských cen | CSU

Ceny pohonných hmot klesly i meziměsíčně, a to o 8,1 procenta. „Průměrná cena benzinu Natural 95 ve výši 31,07 Kč/l byla v lednu 2015 nejnižší od února 2010, průměrná cena motorové nafty činila 31,89 Kč/l a byla nejnižší od listopadu 2010,“ uvedl ČSÚ.

Vliv na meziměsíční pokles cen mělo i zrušení regulačních poplatků při výdeji léků na recept a poplatků při návštěvě lékaře a stomatologa. Dražší naopak meziměsíčně bylo bydlení, alkohol a tabák.

Klíčová ropa

Inflace podle Dufka zůstane i v dalších měsících. „Může samozřejmě koketovat i s možností propadu do záporu, nicméně hlavní slovo bude mít ropa. Ta svůj trend prozatím obrátila a těší se z každé zprávy naznačující omezování produkce z břidlic v USA,“ uvedl analytik. „Cena ropy bude hlavní proměnnou v nejbližším období,“ potvrdil i hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

„Nízká inflace bude představovat dodatečnou vzpruhu pro spotřebitelskou poptávku, která by tak mohla být přinejmenším v první polovině roku hlavním motorem růstu české ekonomiky,“ předpověděl ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Také podle něj budou významným hybatelem dalšího vývoje ceny ropy.

Vývoj cen ropy Brent