Česko-britský startup Cera získal od investorů 17 milionů dolarů, stal se evropským lídrem v oboru

Lékařská péče

Lékařská péče Zdroj: Profimedia

V Británii působící startup Cera, za kterým stojí částečně český tým, úspěšně ukončil další kolo financování. V něm se mu za rok a půl podařilo získat celkem 17 milionů dolarů, doposud tak celková částka přesáhla 20 milionů dolarů. Peníze firmě pomohou otevřít německý trh. 

Česko-britská Cera se zaměřuje na poskytování péče pro seniory, proti zavedené konkurenci se snaží bojovat především interaktivním objednáváním domácí péče a její digitalizací, kdy může klient i lékař dlouhodobě sledovat zdravotní data, která pečovatel do systému zanese. Ta Cera analyzuje pomocí umělé inteligence a dokáže tak říci, kdy může mít klient predispozice k onemocnění a jakou léčbu je vhodné nasadit.

Mezi klíčové investory v posledním kole financování patří například Guinness Asset Management, Yabeo nebo společnost Kairos, která se zaměřuje na „narušená“ odvětví podnikání, jako je právě péče o seniory. V současnosti je díky investici Cera největším startupem tohoto typu v celé Evropě.

Nový zdroj financí společnosti umožní rozšířit své služby do tří dalších britských měst – Manchesteru, Leedsu a Birminghamu. Hlavní část rozvoje přitom bude pohánět akvizice menších poskytovatelů domácí péče, kterých je ve Velké Británii přes osm tisíc. Stejně bude Cera postupovat i v Německu a dalších zemích, kam se bude v budoucnu rozšiřovat. V současnosti má Cera na měsíční bázi stovky klientů.

Jedním z hlavních iniciátorů vzniku startupu je český podnikatel Marek Sacha, který se v minulosti podílel na založení projektu Rohlík.cz. Kromě toho působí ve vedení firmy také další Češi, v Praze má rovněž Cera vývojové centrum.