Městské pivovary převzaly minipivovar Chomout a vydaly jeho investiční akcie

Pivovar Chomout v Olomouci-Chomoutově, který je na trhu od roku 2014,  má výstav tři tisíce hektolitrů  ročně a výrobní kapacitu pět tisíc hektolitrů.

Pivovar Chomout v Olomouci-Chomoutově, který je na trhu od roku 2014, má výstav tři tisíce hektolitrů ročně a výrobní kapacitu pět tisíc hektolitrů. Zdroj: Pivovar Chomout

Restaurace pivovaru Chomout v Olomouci-Chomoutově.
Restaurace pivovaru Chomout v Olomouci-Chomoutově.
Restaurace pivovaru Chomout v Olomouci-Chomoutově.
Pivovar Chomout v Olomouci-Chomoutově, který je na trhu od roku 2014,  má výstav tři tisíce hektolitrů  ročně a výrobní kapacitu pět tisíc hektolitrů.
Restaurace pivovaru Chomout v Olomouci-Chomoutově.
11
Fotogalerie

Společnost Městské pivovary, za kterou stojí manažeři a lidé spjatí s obnovením výroby piva v Jarošovském pivovaru a Znojemském městském pivovaru, převzala minipivovar Chomout v Olomouci-Chomoutově. Výrobu a prodej piva i provoz restaurace Chomout zajišťuje nově založená společnost Olomoucký pivovar, která vydala investiční akcie. Za jednu zájemci zaplatí 1,020 milionu korun. Celková investice skupiny do akvizice a dalšího rozvoje značky Chomout dosáhne 40 milionů korun, uvedl Miroslav Harašta z Městských pivovarů, podle kterého je k mání několik posledních investičních akcií.

„Možnost investování do lokálních pivovarů je jeden z hlavních rysů našeho podnikání, který se nám úspěšně osvědčil už v případě například Znojemského městského pivovaru. V případě Chomoutu společnost vydá celkem 35 investičních akcií v hodnotě 1 020 000 korun. Držitelé investičních akcií pak mají nárok na přednostní dividendu čtyři procenta ze splaceného emisního kurzu a investičního příplatku. Vedle finančně zajímavé investiční příležitosti získají držitelé status místních pivařských měšťanů, jako to bývalo v dobách našich dědečků,“ uvedl Harašta.

Letos v srpnu založená společnost Olomoucký pivovar má základní kapitál 2,3 milionu korun. Vydáno bylo 20 zakladatelských akcí na jméno s nominální hodnotou 80 tisíc korun a 35 investičních akcií, jejichž emisní kurz činí 20 tisíc korun a investiční příplatek obnáší milion korun. Za částku 1,020 milionu korun investoři podle Harašty získají takřka procentní podíl na základním kapitálu pivovaru i různé výhody, mezi kterými jsou limitované várky piva, permanentní rezervace či vlastní designový půllitr uložený v pivovaru.

„Po Znojmě, Jarošově a Brně jsme se rozhodli náš přístup k pivovarnictví přenést i na Olomoucko. Chomout si své místo na řemeslné scéně vydobyl poctivým a kreativním přístupem k vaření piva. Naším úkolem je přispět k jeho dalšímu rozvoji a jasně usadit na první místo hanáckého pivovarnictví,“ podotkl Harašta.

Pivovar Chomout v Olomouci-Chomoutově na trhu působí od roku 2014 a podle Harašty je největším řemeslným pivovarem na Olomoucku. Jeho roční výstav činí tři tisíce hektolitrů piva, výrobní kapacita obnáší pět tisíc hektolitrů. Chomout se zaměřuje na spodně i svrchně kvašená piva a speciály typu saison, pšeničná piva nebo stouty.

Video placeholde
Kam v Praze na pivo? Tipy na terasy, které lákají k posezení • Videohub