Německá ekonomika roste, ale méně

Teplárna a elektrárna ve Wolfsburgu

Teplárna a elektrárna ve Wolfsburgu Zdroj: E15 - Michal Nosek

Německá ekonomika v loňském roce zpomalila svůj výkon na 0,4 procenta z tempa 0,7 procenta v roce 2012. Německá vláda i ekonomové očekávají, že největší evropská ekonomika, na níž je závislá řada českých firem, letos svůj růst zřetelně zrychlí.

Německou ekonomiku loni podkopal vývoz, její tradiční motor. Jeho hodnota stoupla jen o 0,6 procenta po tempu 3,2 procenta v roce 2012. Růst soukromé spotřeby naopak mírně zrychlil na 0,9 procenta a podobné zlepšení zaznamenala i veřejná spotřeba. Zmírnil se pokles kapitálových a stavebních investic.

Ekonomové již dříve odhadovali, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa za rok 2013 vzroste o 0,5 procenta. V letošním roce čekají ekonomové zrychlení v rozmezí od 1,2 do dvou procent a vláda odhaduje zvýšení HDP o 1,7 procenta.

Německo zachránilo eurozónu

Výkon německé ekonomiky zachránil eurozónu v době dluhové krize před hlubším propadem. Už předloni ale její růst výrazně zpomalil z tempa 3,3 procenta v roce 2011 a na počátku loňského roku se Německo těsně vyhnulo propadu do recese. Poté obnovilo růst a ve druhém čtvrtletí HDP meziročně vzrostl o 0,7 procenta, v dalším kvartále ale opět zpomalil. Výsledky za poslední čtvrtletí roku má úřad zveřejnit 14. února.

Německé veřejné finance loni skončily v nepatrném deficitu 0,1 procenta HDP, uvedl dnes úřad. Předloni mělo Německo přebytek o stejném poměru k výkonu ekonomiky.