Německo má nejméně nezaměstnaných za poslední čtvrtstoletí

Berlín (ilustrační foto)

Berlín (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: zoetnet via Flickr

Míra nezaměstnanosti v Německu v prosinci klesla na 6,5 procenta z listopadových 6,6 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od znovusjednocení země v roce 1990. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů spolkového úřadu práce. Počet lidí bez práce se snížil o 27 tisíc na 2,841 milionu. Analytici přitom předpokládali, že klesne pouze o šest tisíc osob osob.

Podle sezonně neočištěných údajů nicméně počet nezaměstnaných stoupl o téměř 47 tisíc osob a míra nezaměstnanosti se zvýšila na 6,4 procenta z listopadových 6,3 procenta. „Počet lidí bez práce v prosinci ze sezonních důvodů o něco stoupl. Po sezonním očištění však nezaměstnanost opět klesla,“ uvedl šéf úřadu Frank-Jürgen Weise.

V celém loňském roce se průměrná nezaměstnanost v Německu snížila o 0,2 procentního bodu na 6,7 procenta. Průměrný počet nezaměstnaných loni klesl o 52 tisíc na 2,898 milionu, napsala agentura DPA.

Rekordní počet pracujících

Spolkový statistický úřad tento týden oznámil, že počet výdělečně činných osob v Německu v loňském roce stoupl téměř o procento na 42,6 milionu, takže byl již osmým rokem za sebou rekordní. Oproti roku 2013 loni v Německu přibylo 372 tisíc výdělečně činných osob, k růstu přispěl příliv pracovních sil ze zahraničí.

Příznivé podmínky na trhu práce podporují spotřebitelské výdaje, které jsou důležitým motorem růstu německé ekonomiky. Ta se ve třetím čtvrtletí těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Německou ekonomiku letos zasáhl hospodářský útlum klíčových obchodních partnerů v eurozóně. Negativní dopad má také ukrajinská krize, která vedla k prudkému poklesu německého exportu do Ruska. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá také řada českých podniků.

EU: míra nezaměstnanosti se v listopadu nezměnila
Míra nezaměstnanosti v eurozóně činila v listopadu 11,5 procenta a proti předchozímu měsíci zůstala beze změn. V celé EU se mírně snížila na deset procent. Vyplývá to z dnešních údajů statistického úřadu Eurostat. V České republice míra nezaměstnanosti podle těchto údajů zůstala na říjnových 5,8 procenta, a byla tak třetí nejnižší v celém bloku. Lépe na tom bylo pouze Rakousko a Německo.