Německý průmysl se v dubnu vrátil k růstu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Německá průmyslová výroba se v dubnu meziměsíčně zvýšila o 0,8 procenta po březnovém poklesu 1,1 procenta. Oznámilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Dubnový růst navíc mírně překonal očekávání analytiků, kteří jeho tempo podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 0,7 procenta.

„Průmyslová výroba se odrazila ke slušnému začátku druhého čtvrtletí,“ uvedlo ministerstvo. Březnový pokles produkce byl navíc podle revidovaných údajů mírnější, než původně ohlášených 1,3 procenta.

Hrubý domácí produkt Německa v prvním čtvrtletí stoupl o 0,7 procenta proti předchozím třem měsícům. Tempo jeho růstu se tak více než zdvojnásobilo z 0,3 procenta v závěru loňského roku.

De Industrial Production

Závislost českých podniků

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá mimo jiné řada českých podniků. V celém loňském roce stoupla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že letos by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni. Odhad růstu pro příští rok nicméně snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.