Nezaměstnanost v USA klesla na nové minimum, analytiky výsledek zklamal

Ilustrační foto letištního personálu

Ilustrační foto letištního personálu Zdroj: ctk/AP

Americká ekonomika v srpnu zpomalila tempo vytváření nových pracovních míst na 173 tisíc příležitostí, což bylo méně, než se čekalo, a zároveň nejméně za pět měsíců. Míra nezaměstnanosti ale klesla na nové více než sedmileté minimum 5,1 procenta a zrychlil se růst mezd. Dnešní údaje ministerstva práce USA ovlivní nadcházející rozhodování americké centrální banky (Fed) o úrokových sazbách.

Výsledek zaostal za očekáváním analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters v průměru odhadovali, že vznikne asi 220 tisíc pracovních příležitostí. Analytici ale podotýkají, že údaj za srpen se obvykle po revizi zvyšuje. Odhad tvorby míst za červenec dnes statistici zvýšili o 30 tisíc na 245 tisíc a za červen o dalších 14 tisíc.

Míra nezaměstnanosti klesla z červencové úrovně 5,3 procenta a dostala se nejníže od dubna 2008. Širší měřítko nezaměstnanosti, zahrnující lidi, kteří by chtěli pracovat, ale přestali se oficiálně hlásit o práci, kleslo rovněž na sedmileté minimum 10,3 procenta.

Hodinové výdělky stouply proti předešlému měsíci o 0,3 procenta a meziročně se jejich růst zrychlil na 2,2 procenta z předešlého tempa 2,1 procenta. Tempo jejich růstu je však stále výrazně pod úrovní 3,5 procenta, kterou ekonomové spojují se stavem takzvané plné zaměstnanosti.

Graphical visualization of Us Unemployment Rate

Nepříznivou zprávou byl pokles počtu míst ve zpracovatelském průmyslu. Ubylo tam zhruba 17 tisíc míst, což bylo nejvíce za dva roky. Vývoj trhu práce je klíčovým ukazatelem pro centrální banku, jejíž měnový výbor se bude 16. a 17. září rozhodovat, zda začne se zvyšováním klíčových úrokových sazeb. Ty jsou od konce roku 2008 na nynější takřka nulové úrovni.

Dnešní zpráva sice nemění celkový obraz rostoucí ekonomiky a trhu práce, zpomalení růstu počtu pracovních míst spolu s nedávnými otřesy na globálních finančních trzích a zpomalováním čínské ekonomiky ale může Fed přimět k odkladu zvýšení sazeb na další měsíce. Návrat k normalizaci měnové politiky Fed podmiňuje trvalým zlepšováním trhu práce a jasnými známkami zvyšování inflace.

„Údaje o tvorbě pracovních míst jsou určitě dost dobré na to, aby Fedu umožnily zvýšit úroky již v září, zásadní otázkou ale je, zda kolísání na finančních trzích tyto plány nezhatí,“ řekl Alan Ruskin z newyorské pobočky Deutsche Bank. Finanční trhy se přiklonily k interpretaci, že dnešní zpráva mluví pro zvýšení sazeb v tomto roce. Americké akcie zahájily obchodování poklesem o více než jedno procento, kurz dolaru smazal počáteční ztráty.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo celoročně přepočteného růstu na 3,7 procenta po růstu o 0,6 procenta v předešlém kvartálu. Zaznamenala tak nejvýraznější nárůst od loňského léta.