Češi opět objevují Německo, u sousedů přenocovali více než milionkrát

Braniborská brána v Berlíně

Braniborská brána v Berlíně Zdroj: Mike Peel via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Německo přestává být v očích českých turistů pouhou tranzitní zemí při cestě na dovolenou, stále častěji se z něj stává cíl. Dokazují to aktuální údaje spolkového statistického úřadu. Za loňský rok strávili Češi v německých hotelech 1,1 milionu nocí, což představuje zatím nevídaný nárůst o více než deset procent.

S výraznou převahou vedou dovolenkové cesty nad těmi obchodními. „Nejoblíbenější spolkové země jsou Bavorsko a Bádensko-Württembersko, nejoblíbenějším městem je Berlín,“ uvedl ředitel pražské pobočky německé turistické centrály Karel Zelený. Podle něj čeští turisté vyhledávají hlavně přírodu, pohyb a ve městech kulturu.

V poslední době prý navíc znovuobjevují východní spolkové země Braniborsko a Sasko. V Lipsku a Drážďanech rostou jejich počty dvouciferným tempem. „Pozitivní vývoj pokračuje i letos, nyní máme k dispozici údaje za leden a únor, kde jsme zaznamenali meziroční nárůst o 6,4 procenta. Toto je zejména v zimních měsících vždy potěšující, neboť Německo nemá pověst zimní destinace,“ řekl Zelený.

Přesto Češi nehrají na německé mapě cestovního ruchu roli odpovídající sousední zemi. Na žebříčku v počtu přenocování jim patří až sedmnácté místo za Japonci a před Izraelci. První jsou Nizozemci, kteří loni strávili v Německu přes jedenáct milionů nocí. V popředí žebříčku jsou i další blízké země Švýcarsko, Itálie, Rakousko, Dánsko, Francie a Belgie. Naopak Rusů v Německu loni o třetinu ubylo a s počtem nocí 1,7 milionu klesly jejich počty na patnácté místo.

Ztráta zajímavosti

Za relativním nezájmem Čechů o Německo v uplynulých desetiletích podle Zeleného stojí vývoj po revoluci v roce 1989. Tehdy se lidé vrhli na cestování k moři a do exotických zemí a Německo, jehož východní část Češi znali z dob socialismu, ztratilo na zajímavosti.

„Věřím, že nynější pozitivní trend bude pokračovat, a že se Česká republika v budoucích letech posune do top 10 zdrojových trhů,“ doplnil Zelený. Pro Čechy zůstává číslem jedna Chorvatsko, kde strávili loni přes 5,1 milionů nocí, tedy o čtyři procenta meziročně více. V Chorvatsku zaujímají čeští turisté mezi zahraničními hosty čtvrté místo.