Čínských turistů v zahraničí rychle přibývá. Začali i více utrácet

Turisté (ilustrační foto)

Turisté (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Matthew Kenwrick via Flickr

Zhruba 107 milionů obyvatel Číny se loni vypravilo za rekreací do zahraničí, ve srovnání s předešlým rokem jich bylo asi o 20 procent více. Vyplývá to ze zprávy čínské akademie cestovního ruchu.

Čínští turisté loni utratili více než 146 miliard eur (3,9 bilionu korun), což je zhruba čtyřikrát více než v roce 2008, uvedla akademie, která spadá pod čínský úřad pro cestovní ruch.

Prudké zvýšení počtu turistů odjíždějících do zahraničí je podle šéfa akademie Taje Pina možné vysvětlit zejména mírnější vízovou politikou v cílových zemích.

Počet čínských turistů během posledních 20 let raketově rostl, stejně jako čínská ekonomika. Ta je nyní druhá největší na světě, v poslední době ale jeví známky zpomalování. Zpráva předpokládá, že v roce 2015 stoupne počet čínských návštěvníků v zahraničí o 16 procent.

Podle agentury CzechTourism Číňané stále častěji navštěvují i Česko. Zatímco loni jich bylo přes 200 tisíc, letos by jich do Česka mohlo přicestovat až 300 tisíc. Také útraty čínských turistů v Česku rychle rostou. V březnu a červnu dokonce Číňané poprvé utratili v tuzemských obchodech více než Rusové, vyplývá z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH.

**