Další zpožděný let v Číně? Pojišťováci si mnou ruce

Letiště v Pekingu

Letiště v Pekingu Zdroj: Mike Beltzner, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Čína je nechvalně proslulá zpožďováním letadel, což představuje neustálý zdroj rozčílení pro cestující, bolení hlavy pro civilní letecké úřady a někdy i zdravotní riziko pro zaměstnance letiště, kteří musejí čelit útokům rozzuřeného davu. Existuje ale jedna skupina, která se ze zpožděných letů těší a dokáže z nich i těžit - prodejci pojištění proti zpoždění.

Pokud jde o zpoždění, trhají čínská letiště rekordy. Podle průzkumu jednoho z největších čínských cestovatelských serverů Ctrip.com bylo v loňském roce jenom na trase z Šen-čenu do Šanghaje zpožděno téměř 1500 letů o více než tři hodiny. Za stejné období pak bylo o víc než tři hodiny zpožděno také více než 1000 letů mezi městy Sia-men a Šanghaj, píše deník Wall Street Journal.

Tato zpoždění jsou podle serveru důsledkem špatné kontroly letového provozu, místy ale padají na vrub i nepříznivého počasí.

Jak se s touto skutečností mohou cestující vyrovnat, tedy krom přibalení větší svačiny a oddechového čtiva? Mohou si koupit pojištění, doporučuje Ctrip.com. Za 20 jüanů (asi 70 korun) nabízí pojištění proti zpoždění náhradu 300 jüanů, pokud bude let zpožděný o více než tři hodiny.

Zajímavé je, že tatáž služba nabízí i pojištění proti zrušení letu - vyplácená náhrada je ale jen 100 jüanů, pokud se letadlo vůbec nezvedne do vzduchu. Pojištění proti zpoždění letu je podle dostupných údajů nejoblíbenější mezi podnikateli ve věku 30 až 45 let.

Nejhorší se s předstihem Šanghaj

Průzkumy serveru Ctrip.com mimo jiné zjistily, že mezi deseti trasami, na nichž hrozí zpoždění letu nejčastěji, se osm týká Šanghaje. Zbylá dvě místa obsadil Peking a Kuang-čou.

Čínští cestující nejsou jediní na světě, kdo může využít pojištění proti zpoždění, byť tato služba není v jiných zemích příliš rozšířená ani známá. Například jedna americká pojišťovna nabízí náhradu 25 dolarů (asi 540 korun) v případě více než dvouhodinového zpoždění letu a 1000 dolarů pro případ, že je cestující nucen sedět více než dvě hodiny na letištní ploše v letadle čekajícím na povolení ke startu.

Pojišťovací společnosti v Číně jsou všeobecně velmi kreativní, pokud jde o různé druhy pojištění. V poslední době se jako novinka objevilo pojištění proti zklamání během Svátku měsíce, který se slaví uprostřed září - náhrada by byla vyplacena v případě, že bude nebe příliš zamračené, než aby byl vidět Měsíc.