H2 Equity Partners kupuje síť očních klinik Lexum

Tuzemská síť očních klinik Lexum má nového majitele.

Tuzemská síť očních klinik Lexum má nového majitele. Zdroj: archiv kliniky Lexum

Investiční skupina Eight Roads, která spravuje kapitál kolosu Fidelity International, prodala síť očních klinik Optegra Group. Firma s pobočkami ve Velké Británii, České republice a v Polsku provozuje na tuzemském trhu kliniky Lexum. Novým majitelem se stala společnost H2 Equity Partners.

Výše transakce nebyla zveřejněna. Akvizice klinik bude dokončena po splnění regulačních podmínek, což se očekává počátkem příštího roku.

Do portfolia sítě Lexum v Česku patří pět klinik. Přední tuzemská síť očních klinik vznikla již v roce 1993. Zabývá se všemi segmenty oční medicíny od léčby šedého zákalu přes transplantace rohovky až třeba po laserové operace.

Nový investor by měl přispět k další expanzi skupiny. „Součástí vstupu nového investora je brzké dokončení a realizace mnoha akvizic očních klinik a ambulancí. Naším společným cílem je vybudovat vedoucí panevropskou síť očních klinik ve více zemích západní, střední a východní Evropy,“ upřesnil generální ředitel sítě Lexum Michal Krejsta.

Další rozvoj očekává od nového investora rovněž expert KPMG na fúze a akvizice Adam Páleníček. „Může skupině pomoci s restrukturalizací a také s dodatečnými akvizicemi, které by dále posílily její postavení. Trh oftalmologie v Evropě je relativně nekonsolidovaný a nabízí tak příležitost vybudovat silnějšího hráče. Nový investor, který je kapitálově dostatečně silný, by s tímto mohl pomoci,“ dodává Páleníček. Upozorňuje však, že se zatím jen málo finančním investorům podařilo uspět v tomto odvětví, kde panuje velká konkurence.

Prodejem Optegra Group byla pověřena britská investiční banka William Blair. O probíhající snaze prodat evropskou síť očních klinik informoval server E15 Premium již začátkem října.

Informační platforma Mergermarket, která se zaměřuje na fúze a akvizice, uvedla, že podle zdroje obeznámeného s celou záležitostí bylo ve hře více zájemců z řad strategických investorů. Ti se však nedostali do finálních jednání, protože nechtěli koupit skupinu Optegra jako celek.

Novým majitelem Optegra Group se tak stala evropská investiční společnost H2 Equity Partners, která na trhu působí od roku 1991. Mezi její investice patří Dutch Seafood Company, výrobce tažných systémů Brink nebo například GBUK Group podnikající ve zdravotnictví.

Optegra je na zmíněných třech trzích dvojkou v dané oblasti. Provozuje přes dvacet nemocnic a klinik. Největší část příjmů plyne z Velké Británie, a to šedesát procent. Zbytek připadá na český a polský trh.

O zdravotnictví je v současnosti mezi investory značný zájem. „Zdravotnictví společně s e-commerce patří k vítězům této doby. Společnosti z těchto sektorů patří k těm nejžádanějším. Na rozdíl od jiných odvětví, která se propadala, došlo ve zdravotnictví k nárůstu počtu transakcí,“ říká Páleníček.