Německý antimonopolní úřad povolil obří fúzi řetězců Karstadt a Kaufhof

Zdroj: Reuters

Německý Spolkový kartelový úřad povolil fúzi řetězců Karstadt a Kaufhof. Podle jeho sdělení je totiž konkurence jak kamenných prodejen, tak na internetu dostatečně velká. Nový maloobchodní gigant bude mít po celé Evropě 243 poboček a zaměstná 32 tisíc lidí, roční tržby činí asi 5,4 miliardy eur (140 miliard korun).

Pod střechou nového holdingu se spojí nejen německé filiálky Karstadtu a Kaufhofu, ale i sportovní prodejny Karstadtu, evropské pobočky outletového řetězce Saks Off 5th, prodejny Galerie Kaufhof v Belgii, před nedávnem vzniklé nizozemské obchody Hudson's-Bay a řada internetových obchodů.

Oficiálně se podle agentury DPA hovoří o fúzi mezi rovnými. Většinu v novém podniku nicméně získá holding Signa majitele Karstadtu Reného Benka. Zbylých 49,99 procenta bude mít kanadský majitel Kaufhofu HBC. Signa získá rovněž 50procentní podíl na budovách Kaufhofu, které mají miliardovou hodnotu.

Kaufhof a Karstadt dominovaly více než století německému trhu s obchodními domy, mají však problémy přizpůsobit se novým konkurentům, jako je internetový obchod Amazon. Obzvlášť kritická je v současnosti situace Kaufhofu, který od doby, kdy jej v roce 2015 převzala HBC, bojuje s poklesem prodeje a ztrátami. Karstadtu se podařilo vrátit po 12 letech k zisku až ve fiskálním roce 2016/2017.