Kellner koupil sbírku obrazů České pojišťovny

Duchové vod. Pastel Maxmiliána Pirnera s pohádkovými bytostmi považuje skupina PPF za jeden z největších klenotů sbírky

Duchové vod. Pastel Maxmiliána Pirnera s pohádkovými bytostmi považuje skupina PPF za jeden z největších klenotů sbírky Zdroj: ppf

Řada výtvarných děl České pojišťovny bude nadále patřit českému vlastníkovi. Od největšího tuzemského pojišťovacího domu, který kontroluje italská pojišťovna Generali, totiž umělecká díla koupila skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„K vypořádání smlouvy s Českou pojišťovnou, tedy k fyzickému předání děl na akciovou společnost PPF (součást skupiny PPF – pozn. red.) došlo na podzim 2014,“ uvádí Jitka Tkadlecová z PPF. Souhlas ministerstva kultury získala skupina PPF v červnu téhož roku.

Skupina PPF odkoupila podle Tkadlecové celkem 270 uměleckých děl a to zejména obrazů. „Jde o díla, která Česká pojišťovna postupně získala za dobu své existence, tedy za zhruba 185 let,“ říká Tkadlecová. V získané sbírce jsou díla Aloise Bubáka, Alfonse Muchy, Maxmiliána Pirnera, Jakuba Schikanedera, Joži Uprky nebo Luď ka Marolda. Ze současných autorů jsou ve sbírce díla Ivana Ouhely, Jiřího Sopka, Tomáše Císařovského a dalších.

PPF neuvedla, jak velkou částku za sbírku zaplatila. Nicméně před třemi lety ředitel PPF Art Jan Řehák uvedl v rozhovoru pro deník E15, že velice střízlivý odhad sbírky České pojišťovny se pohybuje okolo sta milionů korun. Tehdy představoval takzvaný Zlatý fond sbírky 350 děl, z nichž 270 nyní koupila skupina PPF. Hodnota odkoupeného umění se proto bude odvíjet od této úrovně.

S cennou sbírkou výtvarného umění má PPF velké plány. „Do budoucna počítáme s jejím rozšířením i s možným představením veřejnosti,“ doplňuje Tkadlecová. Protože část sbírky byla již dříve vystavena v Praze, uvažuje skupina PPF o jejím představení v ucelenějším rozsahu v některém z velkých měst disponujícím zajímavým výstavním prostorem jako třeba Brno, Ostrava, Plzeň. Nákupy budou částečně probíhat v návaznosti na výstavní program v Galerii Václava Špály, kterou Kellnerova skupina provozuje. „Akvizice do sbírky budou navazovat i na možnost jejich uplatnění v prostorách budov skupiny PPF,“ dodává Tkadlecová.

Skupina PPF dlouhodobě podporuje umělecké projekty. Kromě zmíněné Galerie Václava Špály provozuje rovněž Ateliér Josefa Sudka a vlastní obří soukromou sbírku jeho fotografií v zemi. Skupina PPF rovněž sponzoruje Letní shakespearovské slavnosti a Žižkovské divadlo Járy Cimrmana.