Lednové prodeje aut byly v Česku nejvyšší za deset let, trh táhly firmy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Prodej nových osobních vozů v České republice v lednu stoupl meziročně o 13 procent na 13 638 aut, což je nejlepší výsledek za první měsíc roku v posledních nejméně deseti letech. Zlepšení zaznamenala hlavně Škoda, které stoupl odbyt o pětinu. Dařilo se i Volkswagenu, jenž se vyhoupl na místo dvojky trhu a odsunul Hyundai na třetí pozici.

Podle tajemníka Svaz dovozců automobilů Pavla Tunkla registrace v lednu meziročně vzrostly ve všech kategoriích. „Teprve další měsíce však ukážou, zda letošní rok bude v oblasti trhu nových silničních motorových vozidel úspěšný, a potvrdí tak nadějný lednový start,“ podotkl.

První Škoda Auto zvýšila v lednu prodej o pětinu na 4410 vozů, následoval Volkswagen s nárůstem o dvě procenta na 1310 prodaných aut a na třetí pozici proti předchozím měsícům klesl Hyundai s 1113 vozy, což je o jedno procento meziročně méně. Následovaly Ford a Dacia.

Trh i nadále táhli firemní zákazníci s podílem téměř 68 procent. Zvýšil se zároveň podíl vozů s naftovým pohonem, který již tvořil přibližně 48 procent.

Růst na začátku roku zaznamenal i německý trh, kde stoupl odbyt o sedm procent na 206 tisíc vozů. Polský trh rostl o osm procent a ve Francii se prodej zvýšil o dvě procenta. V celé EU by se měl letos prodej aut dle odhadu Evropského sdružení výrobců automobilů zvýšit o dvě procenta, v ČR ekonomové předpovídají růst kolem pěti procent.