Milion vozů. Prodej v EU v lednu stoupl o 6,7 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: NRMA Motoring and Services, Wikimedia Commons

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v lednu meziročně zvýšil o 6,7 procenta na téměř jeden milion vozů. Zájem zákazníků trvá již 17 měsíců za sebou. Poptávka po autech v Evropě se začala zotavovat po šestiletém propadu, během kterého se prodej dostal na nejnižší hodnoty za několik desítek let.

Podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) z velkých trhů zaznamenalo v lednu výrazný nárůst Španělsko, kde se prodej zvýšil o 27,5 procenta, a Itálie s nárůstem o skoro 11 procent. V Německu se prodej zvýšil o 2,6 procenta. Podstatný růst ale nastal i v nových členských státech EU, kde se odbyt zvýšil o 4,6 procenta.

Celkově počet nově registrovaných osobních aut v sedmadvaceti státech EU (bez údajů z Malty) dosáhl v lednu 999 157 vozidel.

Mladoboleslavská Škoda Auto v prvním měsíci roku v zemích EU zvýšila prodej o 3,6 procenta na 43 020 vozů. Její tržní podíl se ale snížil na 4,3 procenta ze 4,4 procenta před rokem. Celkově mezi značkami opět jasně kraluje skupina Volkswagen, která opět roste rychleji než celý trh a stále si upevňuje pozici evropské jedničky. Růst v poslední době stále silněji podporuje zotavení prodeje španělského Seatu, který těží z růstu svého domácího trhu.

„Čísla se příliš neliší od toho, co jsme zvyklí ve statistikách vídat již déle než rok, tedy růst většiny hlavních trhů a celkově jednociferný nárůst nových registrací. Příjemným zjištěním je, že roste všech pět hlavních trhů, včetně Itálie a Španělska, kde se zákazníci začínají vracet do autosalónů. Pesimismus jižní části eurozóny tak v podstatě zůstává jen v Řecku,“ komentoval výsledky Jan Linhart ze společnosti KPMG. Pro letošní rok odhadl růst v řádu jednotek procent.