Penta prodala zverimexy Petcenter svému bývalému manažerovi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ericabreetoe, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Novým majitelem sítě potřeb pro chovatele Petcenter se stala společnost MVM Invest Vladimíra Pelána. Skupina Penta se prodejem firmy svému bývalému manažerovi zbavila další z nechtěných menších společností.

„Prodej Petcenter je v souladu s investiční strategií Penty, která se zaměřuje na vlastnictví a rozvoj velkých firem s vysokým růstovým potenciálem,“ uvedl mluvčí skupiny Martin Danko.

Prodej je reakcí na pozměněnou strategií skupiny, která se chce zaměřovat na větší firmy. „Po dvaceti letech fungování měníme svou strategii na dlouhodobého hodnotového investora. Zužujeme portfolio z 20 na zhruba deset firem,“ prohlásil v dubnu partner Penty Marek Dospiva.

Penta cenu transakce nezveřejnila, podle serveru iHned.cz změnilo Petcenter majitele za 150 milionů korun. Roční obrat sítě zverimexů přesahuje 700 milionů korun.

Petcenter provozuje 95 prodejen v České republice a 32 na Slovensku. Loni utržila 745 milionů korun. Petcenter se zabývá prodejem, ale i rozvojem a popularizací chovatelství v síti prodejen s chovatelskými potřebami.

Penta ve společnosti působila od roku 2008, kdy Petcenter koupila jako součást akvizice německé společnosti Gimborn, která je prémiovým výrobcem krmiv a pomůcek pro chov drobného domácího zvířectva. „Prodej PetCenter nemá žádný vliv na vlastnické působení Penty ve společnosti Gimborn,“ upozornil Danko. Letos jde o třetí prodej menší firmy z portfolia Penty, zbavila se už společností PPC a Noves.