Pokud se Skotsko osamostatní, odejdeme do Česka, vyhrožuje Endura

Český cyklista Leopold König v dresu týmu NetApp-Endura

Český cyklista Leopold König v dresu týmu NetApp-Endura Zdroj: profimedia.cz

Možné osamostatnění Skotska může mít zajímavý, byť spíše symbolický efekt pro Česko. Skotský výrobce cyklooblečení Endura, který sponzoruje stáj úspěšného českého cyklisty Leopolda Königa, totiž zvažuje přesun třetiny pracovních míst ze své skotské centrály do Česka. Stěhování by nastalo v případě, že by se Skotové v referendu vyslovili pro nezávislost. Odluka od Británie a možné opuštění EU by mělo neblahý dopad na podnikání firmy.

Skotové půjdou hlasovat o nezávislosti své země 18. září. Jenže po případném odtržení od Velké Británie coby unijního státu je pokračování členství Skotska v EU velmi nejisté, zřejmě by se muselo o vstup do osmadvacítky znovu ucházet. A to je právě kámen úrazu.

Podle zakladatele a šéfa Endury Jima McFarlanea je nejistota kolem setrvání či nesetrvání v unii pro firmu příliš riskantní, i kdyby Skotsko v Evropské unii nakonec zůstalo.

Po přijetí nezávislosti se firma hned odstěhuje

„Pokud 18. září dopadne hlasování ve prospěch nezávislosti, 19. září zahájíme opatření k přemístění v rámci EU, s nejvyšší pravděpodobností by to bylo do České republiky,“ citoval Jima McFarlanea britský zpravodajský server Express.co.uk.

Přesun by se podle vyjádření Endury týkal zhruba tří desítek pracovních míst, což je třetina z celkového počtu 120 lidí působících v centrále ve skotském Livingstonu. Celkem společnost zaměstnává po celém světě dvě stovky lidí.

Největší značka v Británii
Firmu Endura založil v roce 1992 skotský cyklista Jim McFarlane, protože nebyl spokojen s nabídkou cyklooděvů v obchodech. Ze společnosti se postupně stala největší značka cyklistického oblečení ve Velké Británii. Vedle Evropy má zastoupení i v Jižní Africe, Kanadě či Austrálii. V čínské Šanghaji provozuje celní sklad, z něhož obsluhuje trhy Dálného východu. Firma má sídlo a výrobní závod ve skotském Livingstonu, asi 25 kilometrů východně od Edinburghu.
Pro Čechy je značka známá jako sponzor německého týmu NetApp Endura, jehož lídrem je úspěšný český cyklista Leopold König, který letos obsadil na Tour de France vynikající sedmé místo. Stáj nicméně bude mít od příštího roku jiného sponzora a vzhledem k mimořádnému úspěchu Königa ve Francii se očekává i jeho odchod do bohatšího týmu.

Do tuzemska by Endura přestěhovala velkosklad a distribuci. Firma totiž skoro 80 procent zboží exportuje do zbytku Velké Británie a dalších zemí Evropy, a je proto pro ni nezbytné distribuovat výrobky ze skladu v unii a využívat tak výhod volné obchodní zóny. Jinak by oproti značkám sídlícím v EU ztratila konkurenceschopnost.

Proč padla volba zrovna na Českou republiku Endura v prohlášení publikovaném na firemním webu, v němž zveřejnila svůj názor na důsledky případného odtržení Skotska, neupřesnila. Pro server E15.cz však důvody vysvětlil zástupce Endury Brendan Milliken.

Podle něj je ČR hlavně pevně ukotvena v Evropské unii. „Česká republika také leží v blízkosti našeho největšího evropského trhu, Německa, a má přiměřené náklady na personál, pronájem prostor, kurýrní dopravu i dobrou pověst z hlediska dostatku kvalifikovaných zaměstnanců,“ vyjmenoval Miliken.

Počet zastánců odtržení roste
Referendum o nezávislosti se ve Skotsku uskuteční 18. září. Podle agentury Ipsos Mori je nyní pro nezávislost 40 procent obyvatel Skotska, což je o čtyři procentní body více než v červnu. Naopak 54 procent voličů, tedy stejně jako v červnu, se chce vyslovit pro setrvání v Británii, zatímco sedm procent lidí s volebním právem stále nemá jasno.

Příznivci a odpůrci samostatnosti Skotska se vytrvale přou, jestli bude odtržení od Británe pro Skotsko ekonomicky výhodné či nikoli. Nejasná je i reakce firem na možnou nezávislost, Endura je svým vyjádřením spíše výjimkou. Podle Hospodářských novin nicméně hrozí exodus skotských bank. Britský státní tajemník pro podnikání a inovace Vince Cable se nechal slyšet, že Royal Bank of Scotland se bude muset v případě odtržení přesunout z Edinburghu do Londýna, protože britský finanční systém a jeho regulace skýtají bankám větší stabilitu.