PPF mění strukturu telekomunikačních firem, skupinu CETIN povede exmanažer Agrofertu

Logo skupiny Telenor

Logo skupiny Telenor Zdroj: Reuters

Jan Kadaník se stal předsedou představenstva nově vytvořené CETIN Group
Telenor
Logo finanční skupiny PPF
4
Fotogalerie

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera oznámila změny v telekomunikačním byznysu. Předsedou představenstva nově vytvořené CETIN Group jmenovala Jana Kadaníka, který bude zodpovídat za celkovou strategii skupiny. V minulosti byl ředitelem Agrofertu pro strategii. PPF také mění struktury Telenoru, který provozuje mobilní operátory ve střední a východní Evropě. Po vzoru Česka vyčlenila infrastrukturu Telenoru v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku do oddělených firem, které bude zastřešovat skupina vedená Kadaníkem.

Dosavadní generální ředitel české části CETIN Juraj Šedivý bude jako člen představenstva a výkonný ředitel odpovídat za řízení a provoz skupiny.

Na datových a komunikačních sítích skupiny CETIN budou místní mobilní operátoři Telenor i další domácí a zahraniční poskytovatelé včetně české O2 nabízet zákazníkům hlasové a datové služby, internetovou televizi, videotéku a služby IT a kybernetické bezpečnosti.

PPF tak využije model, který provozuje v České republice, kde se od O2 oddělila do CETIN telekomunikační infrastruktura. CETIN služby poskytuje na velkoobchodním základě nejen O2, ale i dalším operátorům.

„Dobrovolné rozdělení O2 a CETIN, které jsme jako první v Evropě provedli před pěti lety, je důkazem naší schopnosti inovovat. Středo- a východoevropské mobilní operátory působící pod značkou Telenor jsme získali v roce 2018. Za necelé dva roky jsme dokázali využít svých zkušeností a uskutečnit i na těchto trzích stejný krok jako v Česku,“ uvedl akcionář PPF Group a generální ředitel PPF Telecom Group Ladislav Bartoníček.

PPF Telecom Group je telekomunikační divize PPF. Působí v Česku, na Slovensku, v Bulharsku, Černé hoře, Maďarsku a Srbsku. Skupina má 17,2 milionu zákazníků a dvanáct tisíc zaměstnanců. V účetním roce 2019 měla hrubý provozní zisk 1,4 miliardy eur.

PPF prodala část akcií v Polymetalu

Skupina PPF oznámila prodej cenných papírů ruského těžaře zlata a stříbra Polymetal. Svůj podíl v podniku tak snižuje na 3,9 procenta z předchozích 6,5 procenta, což jí podle informací Hospodářských novin vynese 200 milionů liber, zhruba 5,9 miliardy korun. Skupina Petra Kellnera podle HN využila příležitosti prodat další část akcií v době, kdy se drží poblíž rekordní květnové výše. Cenné papíry Polymetalu díky růstu ceny zlata posílily od začátku roku téměř o 36 procent.