Teplo zmrazilo odbyt zimního zboží, nepomáhají už ani velké akční slevy

Nákupní centrum - ilustrační foto

Nákupní centrum - ilustrační foto Zdroj: ctk

Tento způsob zimy zdá se mi poněkud nešťastným, parafrázuje za současné situace nejeden obchodník závislý na prodeji lyží, bruslí, bund a dalšího zimního vybavení Vančurovo Rozmarné léto. Počasí totiž ani náhodou nepřipomíná zimu a trocha sněhu se drží pouze v nejvyšších partiích hor. I na Šumavě meteorologové o víkendu naměřili osmnáct stupňů.

„Oproti obvyklé zimní sezoně je to katastrofa,“ glosoval dosavadní průběh prodejů Vladimír Kulhánek, majitel královéhradeckého obchodu KB sport HK. „Počínaje lednem evidujeme menší zájem o typicky zimní zboží napříč všemi segmenty,“ připojila se mluvčí řetězce Sportisimo Martina Kudláčková.

V některých segmentech jsou podle manažerky Sportisima prodeje zimního zboží oproti běžné sezoně nižší o desítky procent. A konec zimních prodejů se přitom rychle blíží. Přesto Sportisimo věří, že výpadek tržeb za zimní zboží nažene po zbytek roku na jiném sortimentu. Příliš nepomáhají ani výrazné slevy na veškerý sortiment.

„V současné době již není kam dál zlevňovat, slevy dosahují v průměru padesáti procent a poptávka je při současném počasí i tak nízká,“ dodala zástupkyně Sportisima. Jediné zimní radovánky jsou totiž možné téměř výhradně na technickém sněhu nebo umělém ledu. Běžkaři a bruslaři z rybníků se tedy mohou jít klouzat, i když asi jinak, než by chtěli.

Přesto se i v tomto počasí najdou na trhu prodejci, kteří problémy s odbytem zimního zboží nemají. Řeč je například o módních řetězcích C&A nebo H&M. „Co se týká zimní kolekce venkovního oblečení, je již v podstatě vyprodané,“ sdělila mluvčí H&M Kateřina Papežová.

Beznaději po minulém víkendu nepropadali ani provozovatelé lyžařských areálů, a to zvláště těch větších. Například v Janských Lázních pod Černou horou panoval čilý ruch jako v běžném zimním období, na sjezdovkách byli k vidění i lyžaři z Polska a Německa.

Sporten: Nejvíce lyží vyrobíme v létě