Většina exportérů zásah ČNB podporuje, dosáhnou na více zakázek

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Euro Tomas Novak

Intervence České národní banky za oslabení koruny většina českých exportérů chválí. Podle průzkumu Hospodářské komory 61 procent vývozců považuje intervence za přínosné. Negativně je hodnotí šestnáct procent firem. Ještě minulý týden v podobném průzkumu Asociace exportérů si intervence chválilo 41 procent dotázaných.

„Díky slabšímu kurzu se firmy budou moci ucházet o zakázky, které byly dosud po přepočtu na koruny na hranici rentability. Takže množství exportních zakázek může vzrůst,“ míní šéf společnosti Atas elektromotory a místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

„Slabší kurz nás nebude nutit přesunout výrobu do zahraničí. Udržíme zaměstnanost a možná budeme moci zvýšit i mzdy,“ dodává Josef Mázl, spolumajitel strojírenské společnosti J4.

Intervence kritizují hlavně firmy, které si tržby z exportních zakázek zajistily proti pohybu kurzu. Oslabení měny je tak teoreticky připraví o část zisku. Jenže firem, které si toto kurzové zajištění pořídily, je deset procent. Celkem je před pohybem měny ochráněna zhruba třetina hodnoty českého exportu.

„Střední a menší firmy se proti pohybu kurzu nezajišťovaly. Navíc menší firmy mají zpravidla menší podíl vstupů z dovozu, které kvůli intervencím zdraží. Takže celkově by oslabení měny mělo jejich hospodaření pomoci,“ tvrdí Daněk. Podle něj by ČNB měla držet slabší kurz nejméně rok.

Intervencemi proti recesi
Předběžná data ve třetím čtvrtletí naznačují, že se ekonomika může vrátit do recese. I to byl důvod pro devizovou intervenci na oslabení koruny, tvrdí viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík. Ve třetím čtvrtletí podle odhadu Českého statistického úřadu mezičtvrtletně klesla ekonomika o půl procenta. Tomšík si je navíc jistý, že by v lednu příštího roku nastala v ekonomice deflace. Tomu by se přizpůsobila i inflační očekávání, což by deflaci a recesi dál posilovalo.

Pozitivní efekt oslabení by se mohl prodloužit, pokud by banky poskytovaly při nové úrovni kurzu zajištění na delší dobu než dnes běžné dva roky.

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík na včerejší Exportní konferenci zopakoval, že banka bude držet kurz 27 korun za euro, dokud bude ekonomika čelit deflačním tlakům a dokud se k dvouprocentnímu inflačnímu cíli nebude blížit shora. „Víme, že v krátkém období nebude mít slabší kurz na export výraznější vliv, ale v delším období mu pomůže,“ tvrdí Tomšík.

S očekávaným oživením exportu podle Tomšíka hrozilo, že dosud poměrně stabilní kurz měny začne rychle posilovat. I proto by vývozci měli na intervencích vydělat. Zvýšení exportu či spotřeby v horizontu jednoho až dvou let nepovede k růstu zaměstnanosti. Spíše se jen zastaví růst nezaměstnanosti,“ odhaduje efekt oslabení měny viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Somr.