Obchodování Česka s cizinou se daří. Běžný účet dosáhl rekordních 72 miliard

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Obchodování domácí ekonomiky se zahraničím roste. Běžný účet platební bilance totiž skončil v prvním čtvrtletí rekordním přebytkem 72,27 miliardy korun. Odliv kapitálu do ciziny však ve stejném období přesáhl 40 miliard korun, oznámila Česká národní banka.

Platební bilance obvykle vykazuje v prvním čtvrtletí přebytek, ten letošní je ale proti loňskému sedminásobný. Daří se zejména obchodu se zahraničím, který skončil za leden až březen v přebytku 72,2 miliardy korun. Přebytek vykázala i bilance služeb, a to přes 20 miliard. Bilance výnosů, která zohledňuje například výplatu dividend, však skončila téměř pětadvacetimiliardovým schodkem. Informovala o tom Česká národní banka.

Kladné saldo běžného účtu po více jak dvaceti letech

„Znaménko klíčového ukazatele vnější nerovnováhy, běžného účtu platební bilance, se mění ze záporného na kladné. Naposledy měla Česká republika kladné saldo běžného účtu v roce 1993,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Zároveň upozornil, že vnější nerovnováha ve smyslu deficitu běžného účtu platební bilance byla posledních 20 let jednou ze základních charakteristik české ekonomiky.

Za celý letošní rok by mělo kladné saldo podle Marka dosáhnout 1,4 procenta HDP, příští rok by se do konce mohlo pohybovat mezi dvěma až třemi procenty HDP.

Finanční účet, který skončil zmíněným schodkem 40,74 miliardy korun, ovlivnil především devadesátimiliardový schodek ostatních investic. ČNB dodává, že schodek na finančním účtu je důsledkem změny bankovní pozice vůči nerezidentům.

Zahraniční investice? Více tuzemští investoři v zahraničí

Příliv zahraničních investic činil téměř 30 miliard korun. Vyšší měrou k tomuto výsledku přispěli tuzemští investoři v zahraničí. Zahraniční investice do tuzemských podniků činily 13,1 miliardy korun a byly výhradně spojeny s reinvestováním zisku (29,3 miliardy korun) zahraničními vlastníky do tuzemských podniků. Naopak objem základního kapitálu v rukou zahraničních vlastníků se snížil. V úvěrových vztazích převážily splátky úvěrů tuzemskými podniky zahraničním mateřským společnostem.

Bilance běžných převodů skončila v prvním čtvrtletí pětimiliardovým aktivem. Kapitálový účet byl rovněž aktivní, a to 21,4 miliardy korun. Ve výrazném meziročním zlepšení (o 20,9 miliardy korun) se promítly čisté příjmy z rozpočtu Evropské unie vykazované na kapitálovém účtu.

Čtvrtletní platební bilance ČR (vybrané položky, v miliardách korun)):
Běžný účet 72,269
Obchodní bilance72,188
Bilance služeb20,073
Bilance výnosů- 24,969
Kapitálový účet21,361
Finanční účet- 40,741
Přímé investice29,519
(16,399 v zahraničí)
(13,121 v tuzemsku)
Portfoliové investice16,046
Ostatní investice- 89,070