Hercegovou nahradí v čele státního zastupitelství v Praze Erazím

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Penn State via Flickr

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) jmenoval šéfem Městského státního zastupitelství v Praze třiačtyřicetiletého státního zástupce Martina Erazíma. Specialistu na hospodářskou a majetkovou trestnou činnost, který doposud působil jako náměstek krajského státního zástupce v Praze, do funkce navrhla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Erazím nahradí Janu Hercegovou, která nečekaně rezignovala koncem ledna.

„Martin Erazím je velmi zkušený a odborně zdatný státní zástupce. Je zároveň odvážný i rozvážný. Věřím, že svou novou a velmi náročnou roli zvládne,“ uvedl ministr v následné tiskové zprávě. Ministerstvo zdůraznilo, že Erazím má s výkonem vedoucí funkce dlouhodobou zkušenost. Městské státní zastupitelství povede od 1. března.

Bradáčová na webu vrchního státního zastupitelství napsala, že Erazím je náměstkem na krajském státním zastupitelství od roku 2007. „V průběhu své kariérní dráhy působil vyjma nejvyššího státního zastupitelství na všech stupních soustavy státního zastupitelství. V posledních letech se věnuje především výkonu dohledu nad činností podřízených státních zastupitelství,“ konstatovala.

Podle ministerstva Erazím promoval v roce 1995 na pražské právnické fakultě a v roce 2007 absolvoval roční vzdělávací program pro vybrané státní zástupce u Bankovního institutu. Mezi lety 1995 až 2006 pracoval na okresních státních zastupitelstvích v Berouně a Příbrami, poté přešel na středočeské krajské státní zastupitelství. V roce 2006 byl rovněž na stáži na Vrchním státním zastupitelství v Praze.

Společně s Hercegovou v lednu skončila i náměstkyně pro trestní řízení Ivona Horská a náměstkyně pro přezkumnou a dohledovou činnost Dita Havlínová.

Hercegová to zdůvodnila tak, že všechny tři chtějí umožnit personální obměnu. Na městském státním zastupitelství zůstanou jako řadové žalobkyně. Rezignaci následně podaly i vedoucí oddělení obecné a ekonomické kriminality, Jana Kadeřábková a Helena Čapková. Hercegová stála v čele instituce devět let. V minulosti podle médií čelila podezřením, že mařila vyšetřování některých kauz.

Jeroným Tejc: Riziko návratu staré prokuratury je vysoké