Otevírací doba ve státní svátky v květnu: Kdy mají obchody otevřeno a kdy zavřeno?

Obchody během svátků 1.května a 8.května (ilustrační foto)

Obchody během svátků 1.května a 8.května (ilustrační foto) Zdroj: ČTK

Prvního května se v Česku slaví Svátek práce, osmého května oslavíme Den vítězství. Oba státní svátky letos vycházejí na středu. Kdy mají obchody otevřeno a kdy zavřeno?

Otevírací doba obchodů na státní svátky se řídí zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit od 1. října v roce 2016. Zákon stanovuje, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí zůstat během některých svátků zavřené.

Otevírací doba obchodů na 1. a 8. května 2024

Jak tomu je ve svátcích v květnu?  Zatímco na Svátek práce 1. května mají obchody otevřeno, na Den vítězství 8. května bude naopak zavřeno.

SvátekDatumObchody
Svátek práce1. květnaOtevřeno
Den vítězství8. květnaZavřeno

Zavřeno nejen v obchodech 

Nařízení neplatí jen pro obchody. Kromě nich musí totiž zůstat 8. května zavřené i bazary, výkupny odpadu a zastavárny. Otevřené mohou zůstat pouze obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, prodejny na letištích, nádražích, ve zdravotnických zařízeních.

Nařízení se nevztahuje na velkoobchody, čerpací stanice ani lékárny. Na dodržování zákona dohlíží ČOI (Česká obchodní inspekce). Za jeho nedodržování může provozovateli udělit pokutu do výše až jednoho milionu korun.

Bude se měnit zákon nařizující obchodům ve státní svátky zavřít?

Česká vláda začátkem dubna 2024 zaujala neutrální postoj k návrhu poslanců ODS, Jan Bureše a Pavla Staňka, na zrušení zákazu maloobchodního prodeje ve vybraných státních svátcích. Ve vládní koalici na něj panují rozdílné názory. Zatímco přinejmenším někteří členové ODS a TOP 09 jsou spíše pro zrušení zákazu prodeje v tyto dny, KDU-ČSL chce rozšířit stávající omezení na všechny státní svátky.

Návrh, který podporuje i Hospodářská komora a další obchodní asociace, je motivován snahou o zvýšení svobody podnikání a potenciálně pozitivním dopadem na státní rozpočet. Neutrální stanovisko vlády zanemná, že nebude blokován a o jeho přijetí rozhodne celá Poslanecká sněmovna.

Státní svátky v roce 2024

V České republice se slaví 13 státních svátků. V roce 2024 bude 10 z nich ve všední den. Chcete si užít co nejvíce volných dnů, aniž byste si museli brát dovolenou? Podívejte se, na kdy vycházejí prodloužené víkendy v roce 2024. Jak to bude na Vánoce?

Na rok 2024 spadají čtyři prodloužené víkendy. Tedy o jeden méně, než v roce 2023. Více čtěte zde >>>

Státní svátky, kdy mají obchody otevřeno

  • 29. 3. 2024 (pátek) Velký pátek
  • 1. 5. 2024 (středa) Svátek práce
  • 5. 7. 2024 (pátek) Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • 6. 7. 2024 (sobota) Den upálení mistra Jana Husa
  • 17. 11. 2024 (neděle) Den boje za svobodu a demokracii
  • 24. 12. 2024 (úterý) Štědrý den – otevřeno do 12:00