Policejní razie kvůli respirátorům. Detektivové prověřují firmy, u nichž ministerstvo nakupovalo

Respirátor typu FFP3.

Respirátor typu FFP3. Zdroj: Wikimedia Commons

První letadlo se zdravotnickým materiálem z Číny přiletělo 20. března 2020 na pražské Letiště Václava Havla. Do Česka by podle plánu státu měla mířit každý týden tři taková letadla, a to po dobu minimálně šesti následujících týdnů.
Respirátor 3M
3
Fotogalerie

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v pondělí zasahovali v několika firmách, které dodávaly ministerstvu zdravotnictví ochranné pomůcky proti koronaviru. Uvedl to server Seznam Zprávy. Detektivové zasahovali také na ministerstvu zdravotnictví. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová odmítla, že by šlo o „zásah“.

„Na vyžádání různých útvarů Policie ČR ministerstvo zdravotnictví poskytlo v několika případech součinnost, stejně jako ji průběžně poskytuje finančním, celním, kontrolním a jiným orgánům k problematice týkající se nákupů ochranných pomůcek v době nouzového stavu,“ reagovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Zásah detektivů NCOZ potvrdila serveru Seznam Zprávy třeba firma Recea Prague, která ministerstvu v době nouzového stavu dodala respirátory za 6,9 milionu korun.

„Policie vše prohledala, zabavila mi osobní počítač a telefony a také originální účetnictví,“ řekl Seznamu majitel firmy Radek Kunc. Policisté dorazili také do společnosti Batist, která rovněž dodávala ministerstvu respirátory, potvrdila Seznamu mluvčí firmy Martina Piskorová.

Detektivové se zajímají podle serveru také o společnost LA Factory, která inkasovala za dodávky pomůcek od ministerstva největší sumu, celkem 627,8 milionu. Její šéf Radek Švec odmítl komentovat, zda u něj v pondělí domovní prohlídka byla rovněž provedena. „Mám dovolenou. S dotazy se obraťte na policii,“ řekl Švec Seznamu.

Firma měla před získáním zakázek na dodávky pomůcek nulové tržby a u některých dodaných pomůcek se prokázala padělaným certifikátem, připoměl server. Majitel firmy to ale popřel. Podle ministerstva v době krize EU certifikáty nepožadovala, pokud nákupy státu směřovaly ke zdravotníkům, což potvrdila Česká obchodní inspekce.

Nákupy ochranných pomůcek ministerstvo podle kritiků na začátku epidemie nemoci COVID-19 způsobované koronavirem podcenilo a pochybnosti vzbudili i někteří dodavatelé. Kromě policie se nákupy pomůcek zabývá i Nejvyšší kontrolní úřad. Část poslanců také požadovala vznik vyšetřovací komise.