Aston Martin je po letech ziskový. Prodeje stouply na devítileté maximum

Aston Martin

Aston Martin Zdroj: acz

Britský výrobce luxusních vozů Aston Martin vykázal za loňský rok první celoroční zisk před zdaněním od roku 2010. Přispěl k tomu růst prodeje, který se dostal na nejvyšší úroveň za posledních devět let. Zájem byl hlavně o nový model sportovního vozu DB11. Zisk před zdaněním činil 87 milionů liber (2,5 miliardy korun) po ztrátě 163 milionů liber o rok dříve. Automobilka dnes také potvrdila záměr vstoupit na akciový trh.

Příjmy loni vzrostly o 48 procent na 876 milionů liber (25,2 miliardy korun) a zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) se více než zdvojnásobil na 207 milionů liber.

Poptávka po vozech Aston Martin, které proslavila především fiktivní postava agenta Jamese Bonda, stoupla především v Severní Americe, Británii a Číně. Celosvětový prodej se zvýšil o 58 procent na 5117 kusů. Jak uvedl generální ředitel Andy Palmer, letos by se měl prodej pohybovat výrazně nad 5 tisíci vozy.

Hlavní akcionáři firmy, italský fond Investindustrial a skupina kuvajtských investorů, si podle zdrojů agentury Reuters najali banku Lazard a zvažují své další možnosti. Mohou si zvolit buď primární veřejnou nabídku (IPO) akcií, což by bylo ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí, anebo prodej firmy.

"Faktem je, že jsme teď žádáni, abychom zvážili několik strategických možností pro budoucnost skupiny a jednou z těchto možností je samozřejmě IPO," řekl Palmer.