Potraviny zdražily. Prosincová inflace poskočila na 1,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Ceny potravin meziročně vzrostly, výrazně levnější jsou naopak mobilní telefony, telefonické a telefaxové služby. Prosincová inflace meziročně poskočila na 1,4 procenta. Svůj podíl na růstu cen mají nedávné devizové intervence ČNB, které oslabily korunu.

Oproti roku 2012 se průměrná míra inflace snížila o 1,9 procenta. Prosincová inflace byla o desetinu procentního bodu vyšší, než očekávali analytici. Průměr za celý rok 2013 odpovídal jejich odhadům.

Dražší potraviny, levnější telefony

Stouply především ceny potravin a nealkoholických nápojů, které jsou meziročně vyšší o 4,9 procenta. Zelenina ve srovnání s prosincem 2012 podražila o 22,4 procenta. O více než deset procent se meziročně zvýšily rovněž ceny mléka, sýrů a jogurtů. Vedle jídla a pití se na vyšší inflaci podepsal rovněž meziroční nárůst cen pohonných hmot, které podražily o 2,6 procenta.

Naopak o 18,2 procenta v meziročním srovnání zlevnily mobilní telefony, snížení cen o devět procent statistici zaznamenali v sektoru telefonických a telefaxových služeb. Z energií zlevnil zemní plyn, jehož cena ve srovnání s posledním měsícem roku 2012 snížila o sedm procent.

Meziměsíční nárůst o 0,4 procenta

Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,4 procenta. Potraviny oproti listopadu 2013 podražily o 2,2 procenta. Zapříčinil to především nárůst cen zeleniny o 13,7 procenta a ovoce o 10,6 procenta. Ceny benzinu a nafty meziměsíčně vzrostly o 1,4 procenta.

Ve srovnání s rokem 2012, kdy byla průměrná míra inflace 3,3 procenta, se tempo růstu spotřebitelských cen snížilo na méně než polovinu. Nižší průměrnou roční míru inflace než loni ČSÚ zaznamenal naposledy v roce 2009, kdy byla rovné procento.

InflaceInflace

Analytici: Růst inflace ovlivnily devizové intervence ČNB

Analytik Unicredit Bank Pavel Sobíšek už dříve uvedl, že za zvýšením se zhruba z poloviny podílí oslabení koruny v důsledku devizových intervencí. Podle analytika Home Creditu Michala Kozuba se na některých spotřebitelských cenách projevil listopadový vývoj výrobních cen, které tehdy překvapivě meziročně vzrostly o 0,7 procenta. To bylo výrazně nad očekáváním ekonomických odborníků.

Vliv intervencí ČNB a tedy slabé koruny na růst inflace v budoucnu potvrzuje i analytik Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. „V lednu lze z titulu zásahu ČNB očekávat markantnější zdražení potravin, zejména těch přímo dovážených a těch, u nichž je převážná část surovin pro jejich výrobu rovněž z dovozu,“ uvedl Rožumberský.

Rožumberský předpovídá rostoucí inflaci i do budoucna. V únoru by se podle něj mohla přehoupnout přes dvě procenta.