Export polských potravin roste, místo Ruska našly odbyt v EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas/Sedmicka

Polský vývoz potravin v prvním pololetí vzrostl v meziročním srovnání o 6,4 procenta na 11,2 miliardy eur (303 miliard korun). Růst vykázal i přesto, že do zemí Společenství nezávislých států (SNS) pokračoval export v propadu v důsledku loni zavedeného ruského embarga. Vývoz potravin se na celkovém polském exportu podílel za pololetí 12,8 procenta.

Polsko vykázalo v bilanci zahraničního obchodu s potravinami přebytek 3,5 miliardy eur. Proti prvnímu pololetí loňského roku to znamenalo nárůst o 18 procent, sdělilo ministerstvo podle agentury PAP.

Polský export potravin do SNS ale klesl o 44 procent na 561 milionů eur. „Je to důsledek ruského embarga na polské potraviny,“ uvedlo ministerstvo. Navíc výskyt afrického moru u divočáků v Polsku vedl k poklesu vývozu vepřového do Běloruska nebo Kazachstánu.

EU nahradila odbyt v Rusku

Výpadek v obchodu se SNS si Polsko více než vynahradilo zvýšeným vývozem do zemí Evropské unie. V bilanci s nimi vzrostlo polské aktivní saldo v obchodě s potravinami o 26 procent na 3,7 miliardy eur.

Loni se vývoz potravin z Polska do Ruska a dalších zemí SNS kvůli ruskému embargu na dovoz z Evropské unie propadl o téměř čtvrtinu na 1,7 miliardy eur. Rusko loni v srpnu odvetou za evropské sankce uvalilo nejprve na Polsko a pak i na další země EU embargo na dovoz ovoce, zeleniny a dalších potravin.