Největší tuzemský zpracovatel masa posiluje výrobu. Kostelecké uzeniny z koncernu Agrofert, producent salámů, šunek či párků, pořídily krájecí stroje za dvě stě milionů korun. Kvůli investici musely rekonstruovat prostory pro expedici ve výrobním areálu v Kostelci u Jihlavy a část přistavět.
Kostelecké uzeniny, které ročně vyrobí na devadesát tisíc tun produktů z vepřového a hovězího masa, si od investice slibují několikanásobné zvýšení výrobní kapacity. „Zkušební provoz jsme spustili v srpnu. Postupně najíždíme na plné kapacity,“ říká šéf firmy Michal Jedlička.
Ostrý provoz má být spuštěn v příštím roce. Podnik tak zhodnotí svou největší investici za posledních deset let. Zefektivnění výroby avizovala firma v loňské výroční zprávě, má se týkat i provozu v Plané nad Lužnicí.
„Kostelecké uzeniny očekávají silnou poptávku a pozitivní budoucí vývoj,“ vysvětlila důvod investice analytička poradenské společnosti Cyrrus Anna Píchová. Modernizace výrobních linek v posledních letech jsou podle ní u potravinářů běžné. Krahulík – Masozávod Krahulčí, který rovněž spadá pod Agrofert, loni investoval 28 milionů korun, z toho 13 milionů korun do narážecího a klipsovacího zařízení pro výrobu loveckého salámu.
Kosteleckým uzeninám, které loni utržily 5,6 miliardy korun se ziskem 120 milionů korun, konkurují podle Píchové uzenáři Schneider Food a Steinhauser. Schneider Food předloni utržil 869 milionů korun a skončil ztrátou 185 milionů korun. Steinhauser měl v roce 2017 obrat 676 milionů korun, vydělal 221 milionů korun.