Potravináři chtějí po státu, aby změnil pravidla tendrů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu, prezident
3
Fotogalerie

Svaz obchodu a cestovního ruchu a Potravinářská komora chtějí, aby stát stanovil kritéria pro nákup potravin do institucí tak, aby podpořil domácí producenty. Požadují zohlednit například délku dodavatelského řetězce nebo tuzemské i evropské značky kvality. Ministerstvo pro místní rozvoj a rezort zemědělství ale na nápad nemají jednotný názor.

„V současné době jsou veřejné zakázky na dodávku potravin pro veřejné zadavatele zadávány ve většině případů pouze na základě ceny,“ uvedly svaz a komora v dopise, který zaslaly ministerstvu pro místní rozvoj a ministerstvu zemědělství a jejž má deník E15 k dispozici. „Často není brána v potaz kvalita potravin ani dopad na životní prostředí,“ dodávají organizace.

Vyzývají proto k úpravě zákona o zadávání veřejných zakázek. „Rolí státu má být stanovit kritéria. Zadavatel ať pak rozhodne, zda je použije,“ míní prezident SOCR Tomáš Prouza s tím, že by kritéria zároveň měla za efekt podporu českých výrobců a zemědělců.

Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že je zákon v tomto směru flexibilní dost a legislativní změny nejsou třeba. „Zajištění kvality v oboru dodávek potravin lze provést buď stanovením podmínky účasti v zadávacím řízení, tedy stanovením technických podmínek, případně lze kvalitu zohlednit v hodnoticích kritériích,“ uvedl Vilém Frček z odboru komunikace rezortu.

Naopak ministerstvo zemědělství je debatě otevřené. „Ministerstvo je k aktivní spolupráci při řešení této problematiky ve vztahu k potravinám připraveno,“ uvedl mluvčí Vojtěch Bílý s tím, že gestorem problematiky je však MMR.

Ke spolupráci je připravený také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Upozornil však, že je to otázka politického rozhodnutí. „Spíše se jedná o otázku strategické povahy a politického rozhodnutí, zda si vláda či parlament přejí zavázat určité zadavatele pro určité kategorie veřejných zakázek povinností zohlednit kvalitu nabízených potravin či dopad realizace veřejné zakázky na životní prostředí,“ řekl deníku E15 předseda úřadu Petr Rafaj.