Týrání zvířat na jatkách ve Všeticích. Ministr Toman nařídí plošné kontroly

Masný průmysl, ilustrační foto

Masný průmysl, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Příprava masa před naplněním konzerv.
Továrna na zpracování masa, ilustrační foto.
Maso, ilustrační foto.
Uzeniny, ilustrační foto.
5
Fotogalerie

Po incidentu na jatkách ve Všeticích se ministerstvo zemědělství zaměří na preventivní kontroly všech jatečních provozů v zemi. Kauza kolem surového nahánění zvířat na porážku ve firmě Jokoma je podle jednatele Josefa Komárka selháním jednotlivce, nikoliv běžnou praxí ve firmě. 

Video, na kterém je vidět kopání do zvířat a používání elektrických pohaněčů na hlavy zvířat, je skutečně ze Všetic, sdělil dnes ČTK Josef Komárek, jednatel firmy Jokoma, která provozuje tamní jatka. Záběry natočené skrytou kamerou v minulých dnech kolovaly po internetu a sociálních sítích. 

Firma se podle Komárka snaží školit zaměstnance, aby se podobné věci nestávaly. Veterináři v pondělí oznámili, že podají na jatka trestní oznámení kvůli podezření z týrání zvířat. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) uvedl, že se po tomto případu chystá kontrola všech jatek ve státě.

Po zhlédnutí inkriminovaného videa, byli podle jednatele Jokomy okamžitě za přítomnosti veterinárního dozoru zaměstnanci mimořádně proškoleni. "Pokud budou prokázány konkrétním osobám závažná pochybení, bude z toho vyvozena adekvátní pracovněprávní zodpovědnost. Rozhodně se s hrubým zacházením se zvířaty neztotožňujeme," dodal. Společnost podle něho nemá kompletní video záznam, ze kterého by se dalo zjistit konkrétní pochybení a vyvodit z něj patřičné důsledky.

"Jednání zachycené na videu je na jakýchkoliv jatkách v ČR naprosto nepřijatelné. Kromě prošetření stávajícího případu jsem proto okamžitě nařídil mimořádnou kontrolu všech jatek v celé ČR," uvedl Toman. Veterináři z ústředí také nyní prověřují, jak fungoval ve Všeticích veterinární dozor.

"Státní veterinární správa ihned po zhlédnutí předmětného videa začala případ prošetřovat. Platná legislativa mimo jiné omezuje například míru používání elektrických pohaněčů. V rozporu se zásadami etického chování ke zvířatům na jatkách je také vláčení zvířat a kopání do nich, jehož se personál na videu dopouští," uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda se v případě zjištění pochybení vyvodí důsledky vůči inspektorům, kteří měli jatka kontrolovat. Prověřit by se měli také chovatelé a přepravci zvířat na místo porážky.

Podle Lukáše Vincoura, který video zveřejnil, jde o záběry z letošního léta. "Dochází k tomu, že používají elektrické pohaněče na místa, kde nesmějí, jako jsou hlava a záda. Pak je tam tahání zraněného zvířete za hlavu," popsal Vincour. Zvířata by se podle něj také neměla převážet zraněná. "Pokud je zraněné, tak se musí usmrtit ve voze. Oni je tahali vleže," dodal. Na videu je rovněž slyšet, jak se zaměstnanci jatek zvířatům vysmívají. Vincourova skupina se snaží prosadit, aby byly na českých jatkách povinné kamery, které by podobné excesy zachytily.