Aerolinky Emirates investují do cateringu, zelenina z vertikální farmy naplní na Expu 2020 miliony talířů

Po zahájení plného provozu by měla dubajská vertikální farma společnosti Emirates Flight Catering vyprodukovat za den tři tuny čerstvé zeleniny.

Po zahájení plného provozu by měla dubajská vertikální farma společnosti Emirates Flight Catering vyprodukovat za den tři tuny čerstvé zeleniny. Zdroj: Michal Nosek, E15

Vertikální farma, ilustrační foto
Vertikální farma, ilustrační foto
Vertikální farma, ilustrační foto
Vertikální farma, ilustrační foto
Vertikální farma, ilustrační foto
6
Fotogalerie

Největší cateringová firma světa Emirates Flight Catering dokončila nový provoz na výrobu jídel do všech letadel, která odlétají z dubajského mezinárodního letiště. Nyní navíc startuje provoz obří vertikální farmy. Ta byla za čtyřicet milionů dolarů vybudována na ploše 16 tisíc metrů čtverečních ve spolupráci s americkou agrospolečností Crop One Holdings.

Objekt stojí v těsné blízkosti mezinárodního letiště a centrály Emirates Flight Catering. Zeleninová farma funguje celoročně s konstantní atmosférou a místo přirozené půdy jsou rostliny vyživovány speciálním roztokem.

Vlhkost a teplota budou pevně regulovány v modulárních kontejnerech, čímž se dosáhne maximální úrody. Další výhodou je, že farma oproti srovnatelně velkému venkovnímu poli spotřebuje o 99 procent méně vody.

„Vertikální farma zabezpečí pro náš dodavatelský řetězec vysoce kvalitní, čerstvou zeleninu z místních zdrojů, přičemž se výrazně sníží naše ekologická stopa,“ uvedl k technologické novince Saeed Mohammed, generální ředitel Emirates Flight Catering.

Po zahájení plného provozu v Emirates Flight Catering odhadují, že vertikální farma vyprodukuje za den tři tuny čerstvé listové zeleniny.

Cateringová společnost bude výpěstky z farmy využívat nejen pro účely své letecké kuchyně, ale část poslouží i pro výrobu více než padesáti milionů jídel, která se budou podávat během světové výstavy Expo. Ta v Dubaji potrvá od letošního října do dubna příštího roku.