Americká ropa ničí evropské rafinérie, už jich skončilo patnáct

Ilustrační foto rafinérie

Ilustrační foto rafinérie Zdroj: Rasch Jan/Euro

Americký ropný boom přivádí do úzkých evropské ropné rafinérie. Rostoucí produkce z nekonvečních ropných ložisek, díky nimž se za pár let mají Spojené stát nezávislé na dovozu ropy, zásobuje levnější surovinou americké zpracovatele. Ti pak vyvážejí ropné produkty do Evropy a do Asie. Evropské rafinérie této konkurenci nedokážou čelit.

Za poslední pět let se v Evropě zavřelo patnáct rafinérií. Šestnáctá by měla skončit letos, předvídá Mezinárodní agentura pro energie. Rafinérie v Evropě kupují surovinu za cenu ropy Brent, která loni stála o zhruba 11 dolarů za barel více než americká ropa WTI.

Domácí americká těžba ropy přitom vzrostla za poslední dva roky o třetinu. Do roku 2015 by se USA měly stát největším producentem ropy na světě. Američané proto budují nové ropovody a železniční koridory, které ropu z domácích nalezišť dopraví do rafinérií. Ty už teď postupně snižují dovoz dražší ropy ze Saúdské Arábie, Venezuely či Západní Afriky.

Vývoz benzínu, motorové nafty a dalších ropných produktů z USA dosáhl v prosinci rekordní hodnoty. Nové zásobovací trasy amerických rafinérií jim navíc umožní vývoz ropných produktů v příštích letech dál zvyšovat. Zejména rafinérie v Kalifornii by mohly bodovat na asijských trzích, kde poptávka po motorových palivech stále roste.

Export ropných produktů USAExport ropných produktů USA | EIA