Americkým autům se doma daří, prodeje v červenci vzrostly

Americká značka Chrysler svými mimořádnými prodeji zachraňuje mateřský Fiat.

Americká značka Chrysler svými mimořádnými prodeji zachraňuje mateřský Fiat.

Americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler Group v červenci meziročně zvýšily prodej na domácím trhu. Přesto však tempo růstu zaostalo za očekáváním. Německý rival Volkswagen zaznamenal v USA mírný pokles prodeje.

Největší americká automobilka General Motors dnes oznámila, že její prodej v USA v červenci stoupl o 16 procent. Prodej konkurentů Ford a Chrysler se zvýšil shodně o zhruba 11 procent.

Největší evropská automobilka Volkswagen na americkém trhu vykázala pokles prodeje o více než tři procenta. Údaje o červencovém prodeji v USA postupně zveřejňují i další výrobci aut.

Stav na americkém automobilovém trhu se pochopitelně dotýká také Evropy. Například zmiňovaný Chrysler svými mimořádnými prodeji drží mateřskou značku Fiat nad vodou.

Analytici společností J.D.Power & Associates a LMC Automotive minulý měsíc zvýšili společný odhad letošního prodeje automobilů ve Spojených státech na 15,6 milionu vozů z dříve očekávaných 15,4 milionu. Pro srovnání v době nejhlubší recese v roce 2009 prodej automobilů v USA spadl na 10,4 milionu vozů. Naopak v době vrcholu konjunktury v roce 2005 se podle agentury Reuters prodalo kolem 17 milionů vozů.