Ať surovinovou politiku řeší příští vláda, žádají ekologové

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Už zítra by měla vláda projednávat novou surovinovou politiku státu. Ekologické organizace však žádají premiéra Rusnoka, aby takto zásadní rozhodnutí přenechal až vládě vzešlé z řádných voleb. Upozorňují totiž, že rok starý návrh obsahuje řadu plánů nebezpečných pro zdraví občanů, pro jejich peněženky i pro českou krajinu. Rusnok v neděli prohlásil, že do surovinové koncepce jeho vláda zasahovat nebude.

Za nejhorší opatření považují ekologové chystané obnovení vyvlastňovacích paragrafů, které loni z horního zákona vyškrtla Nečasova vláda, faktickou stavební uzávěru v desítkách obcí v severních Čechách a také například plány na prolomení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí.

„Návrh surovinové politiky by znamenal také zásadní obrat v oblasti těžby uranu, od útlumu k investicím do nových uranových dolů. Účet na sanace uranových škod za desítky miliard zaplatíme všichni,“ upozorňuje Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Navrhované cíle politiky prý obsahují i obskurní záměry jako „zlepšit společenské vnímání těžebního průmyslu“, přičemž tento cíl by měly naplňovat i státní Česká geologická služba, vysoké školy a média, jak varují ekologové.

Nejasná definice hlavních cílů

Za problematické považují ekologické organizace i plánované „hlavní cíle“ surivinové politiky. Jejich formulace je údajně natolik obecná, že umožňuje v budoucnu téměř libovolnou interpretaci.

„Dobrá rada ministrům zní: zahoďte to. I proto, že tak zásadní otázkou, jako jsou cíle vládní politiky na další čtvrtstoletí, by prostě neměl schvalovat kabinet bez mandátu,“ dodal Jan Rovenský z Greenpeace.

Surovinová koncepce obsahuje i pozitivní návrhy, uznávají ekologové

Ne všechno ale ekologové na surovinové politice kritizují. Předložený návrh údajně obsahuje i opatření přínosná a žádoucí. Příkladem je třeba navrhované snížení současného vývozu elektřiny do zahraničí, se kterým ovšem nepočítá paralelní energetická koncepce. Jiným pozitivním příkladem je podle ekologů také vyloučení těžby černého uhlí v Beskydech či „maximalizace zajištění alternativních paliv, zejména biomasy“.

Rozsah a přínos takových opatření však podle ekologů nemohou vyvážit výše uvedená negativa.

Surovinovou politiku řešit nebudeme, zní z vlády

Úřednická vláda v demisi o surovinové politiky už nebude rozhodovat, ubezpečil premiér Jiří Rusnok v neděli. Projednávání této otázky prý přenechá následujícímu kabinetu, který vznikne po předčasných volbách. Je možné, že vláda dokument otevře, ale vzápětí schvalovací proces přeruší, doplnil Rusnok.