Babišovy šance v boji o chorvatskou chemičku rostou, zbývají dva soupeři

Agrofert

Agrofert Zdroj: Euro - Jan Rash

Skupina Agrofert je o krok blíže zisku chorvatské polostátní chemičky Petrokemija Kutina. Kromě podniku Andreje Babiše chorvatská vládní komise do dalšího kola výběru strategického partnera pustila i rakouskou společnost Borealis a maďarský Nitrogénművek, informoval portál Chorvatského rozhlasu a televize (HRT).

Chorvatská vláda původně obdržela čtyři nezávazné nabídky, do dalšího kola postoupili ale jen tři zájemci. V prvním kole vypadla největší polská chemička Azoty.

Závazné nabídky Chorvatsko očekává 7. března, poté zmíněná komise pro vládu vypracuje návrh s doporučeními, konečné rozhodnutí by mělo učinit vedení společnosti. V pondělí se na chorvatském ministerstvu hospodářství konalo jednání se strategickými investory, kteří předložili plány na budoucí rozvoj chemičky.

Petrokemija Kutina je velkým producentem hnojiv, v poslední době ale hospodařila se ztrátou. Podle firemních údajů potřebuje investice ve výši až 200 milionů eur (takřka 5,5 miliardy korun). Podnik zaměstnává asi dva tisíce lidí. Podnik v srpnu dokončil restrukturalizaci, během níž byl základní kapitál navýšen ze 186 na 754 milionů kun.

Koncern Agrofert je podle svého tvrzení jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v Česku a dvojkou v chemickém průmyslu. Společnost se zhruba 27 tisíci zaměstnanci stoprocentně vlastní Babiš, předsedou představenstva mateřské firmy je po Babišově vstupu do vlády Zbyněk Průša.

Čtětě také: